TÜRKİYE’NİN MÜTTEFİKİ KİM?

Alp Ramazanoğlu |


Ülkeler arasındaki ilişkilerden doğan çıkar ortaklıkları, o ülkeleri müttefik yapar. Geçici çıkar ortaklıklarıyla kurulan ittifaklar veya uzun süreli ittifaklar, ülkelerin dış politikalarını belirler.

Hangisi veya hangileri Türkiye ile müttefik? Alenen Türkiye’nin toprak bütünlüğüne kastı olan politikaların sahibi ABD ve kontolündeki NATO… Türkiye’ye düşman kim varsa kucak açan Alman-Fransız tahakkümündeki AB… Tarihi emellerini Türkiye toprakları üzerinde şekillendirmiş Rusya… Türkiye’yi parçalara ayıran antlaşmaların gizli mimarı İngiltere… Doğu Türkistan’ı işgal altında tutan Çin… Bu ülkelerin küçük ortakları İsrail, Yunanistan ve Ermenistan… Türkiye’yi her defasında ama her defasında sırtından hançerleyen Arap ülkeleri ve İran…

Bize hem bugün hem de tarih boyunca açıkça düşmanlık eden, varlığımıza kast eden, bu coğrafyadaki 1000 yıllık varlığımıza hala tahammül edemeyen bu ülkelere ne kadar güvenebiliriz?

Tarihi gerçekleri bir an olsun unutmadan, tedbirli ve ihtiyatlı bir dış politika, Türkiye’nin menfaatinedir. Sadece düşmanları karşısında değil, çıkar ortakları nazarında da her dönem caydırıcı bir güç olmayı sürdüren Türkiye, sadece Türkler için değil tüm mazlum milletler adına bir güvencedir.

BİR MİLLET, İKİ DEVLET

Peki gerçek dostlarımız… Bazı ülkeler arasında çıkar birlikteliğinden ziyade kader ortaklığı söz konusudur. Türkiye ile Azerbaycan böyledir. Azerbaycan’a zarar veren neyse Türkiye’yi de zarara uğratan odur. Türkiye hangi gelişmelerden kazançlı çıkarsa Azerbaycan, o gelişmelerde asla kaybeden tarafta olmaz.

Azerbaycan eski Cumhurbaşkanı rahmetli Haydar Aliyev’in söylediği “Biz bir millet, iki devletiz” sözü, iki ülke arasındaki bağı en iyi şekilde anlatıyor.

KADER BİRLİĞİ

Türkiye’nin Azerbaycan kadar olmasa da doğal müttefiki olan ülkeler de vardır. Orta Asya’nın bağımsız Türki cumhuriyetleri Özbekistan, Kazakistan, Türkmenistan, Kırgızistan… Osmanlı’nın Müslümanlaştırdığı Balkan ülkeleri Bosna-Hersek, Arnavutluk ve Kosova… Tarihi vefa duyduğumuz Afganistan ve Pakistan… Bir de inşallah ileride bağımsız olduklarında; Uyguristan (Doğu Türkistan), Tataristan, Çeçenistan, Çerkesya ve Dağıstan… Bu ülkelerin bağımsızlığı bir hayal diyebilirsiniz fakat bundan 30 yıl önce Azerbaycan için de bağımsızlık bir hayaldi.

Türk’ün Türk’ten başka dostu yoktur, değerli yalnızlık gibi ifadeler gerçeği yansıtmıyor. Zira Türkiye’yi umut olarak gören, yönü Türkiye’ye bakan nice mazlum devletler ve milletler var. Ve onlar için de mücadele eden bir Türkiye var.

Bu nedenle yalnız değiliz
Bu nedenle yalnız değilsiniz.

Yorumlar

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar