BİR ANNE VE KADIN, İKİ BÜYÜK ŞAİR
Öte yandan Celile Hanım’ın, huzursuzluk dolu evliliği bitime yüz tutmuştu. Hikmet Bey ile boşanacaklardı. Bu durum Nazım’ın kulağına çalındı. Nazım tepkisini, annesine yazdığı şu mektup ile gösterdi; “Anne. Ben gidiyorum, belki de ebediyen… Çünkü duyduğuma göre ve daha doğrusu söylediklerinize göre babam ile siz ayrılacakmışsınız. Şayet ayrılacak olursanız emin olun ki, ne beni ne de Samiye’yi ebediyen göremeyeceksiniz. Size bütün ruhumla rica edeceğim şey sabretmenizdir. Sizi ne kadar sevdiğimin simgesi olan bu mektubu saklamanızı rica ederim. Mesudiyet ve bedbahtlık arasında çırpınan oğlunuz Nazım.”
Celile ve Yahya aşkının dedikoduları yavaş yavaş çevreye yayılmıştı. Celile Hanım’ın eşinden boşanmasıyla dedikodular, görünürde kendisine bir kanıt bularak daha da alevlendi. Bu durum Bahriye Mektebi’nde dahi duyuldu.
Mektepte yayılan bu dedikoduların ardından Yahya Kemal, bir süre okula gitmedi. Tekrar okula başladığı ilk gün, Necip Fazıl şu sözler ile karşısına dikilir: “Hocam, kibrit suyu içerek intihara kalkıştığınızı duyduk. Sınıfın bu durumdan duyduğu derin üzüntüyü size söylemek isterim” Yahya Kemal, çok sinirlenerek bu sözleri üzerine Necip Fazıl’ı cezalandırır.
“MUALLİM OLARAK GİRDİĞİNİZ EVE, BABAM OLARAK GİREMEYECEKSİNİZ!”
Bunca lakırtı elbette Nazım’ın kulağına gelmişti. Ne yapacağını şaşırmıştı. Hocasını bir daha hiçbir zaman affetmeyecekti. Ve tabi ki bu duruma karşıydı. Bir gün Yahya Kemal, elini pardösüsünün cebine atınca kıvrışmış küçük bir not parçasına denk geldi. Yazan Nazımdı. “Muallimim olarak girdiğiniz eve babam olarak giremeyeceksiniz!” diyordu Nazım mesajında.
Bu
notla Yahya, biraz ürkmüş olacak ki, söylenenlere göre evini değiştirmiş ve
yeni adresini bir süre yakınlarından bile gizlemişti. Nazım’a verdiği derslere
de artık gitmiyordu.
Tüm bu olanlara rağmen Celile ve Yahya aşkı devam ediyor, hatta Celile Hanım evlilik hazırlıkları yapıyordu. Babasının annesine yaptığı kötü muamelelere küçük yaşta tanık olmasından mıdır bilinmez, Yahya Kemal’in evliliğe karşı olan duruşu hep çok soğuktu. Buna rağmen evliliği düşündüğü tek isim Celile oldu. Fakat yine de içinde kendisini huzursuz eden bir şeyler vardı.
“GİTMEYECEĞİNE YEMİN ETMİŞTİ”
Yahya, Celile’ye aşıktı, aşık olduğu kadar da kıskançtı. Onu kıskandığı bir olayı şöyle anlatıyor: “O gittikten sonra ortalıkta Berlin Büyükelçisi Hakkı Paşa İstanbul’a dönecek lafı çıktı… Hakkı Paşa, benimkinin uzaktan akrabası oluyordu ve İstanbul’a geldiğinde geceler düzenler, İstanbul’un bütün güzel kadınlarını çağırırdı... Benimki de oralara gidecek diye içim burkuluyordu. Hatta kendisine bu endişemi söylemiştim. Gitmeyeceğine yemin etmişti. Bir gece Ada Oteli’nde otururken, yandaki iki kişinin ‘Berlin Büyükelçisi bu gece davet veriyor. İstanbul’daki bütün güzel kadınlar davetli’ lafını ettiklerini duydum. Müthiş bir acıyla yerimden kalktım. İskeleye doğru gittim. Son vapur çoktan kalkmıştı. Sert bir lodos esiyordu. Deniz karmakarışıktı, ancak ne olursa olsun, sandalla Maltepe’ye geçmeye karar verdim.
Sandalcılara gittim, yanaşmıyorlardı. Çok para verince biri ikna oldu. Açıldık, bir süre sonra lodos büsbütün arttı. Denizde çalkalanıp duruyorduk. Sandalcı bana küfretmeye başlamıştı. Ölmek üzereydik, ama ben sadece sevgilimin katıldığı geceyi düşünerek müthiş bir kıskançlık duyuyor ve bir an önce orada olmak istiyordum. Sırılsıklam Maltepe’ye gelebildik.
Hemen bir kahvehaneye gidip, araba bulmaya çalıştım. Yoktu… Bunun üzerine Maltepe’den Bostancı’ya yürümeye karar verdim. Tren yoluna çıkarak koşmaya başladım. Maltepe-Bostancı arasının bu kadar uzun olduğunu o zamana kadar fark etmemiştim. Kan ter içinde Bostancı’ya geldim. Vakit hayli geçti. Karakola gittim. ‘Bana bir araba bulunuz hastam var’ dedim. Aradılar taradılar birini buldular. Yine bir sürü para verdim. Arabayla yola koyuldum. Kadıköy, oradan Üsküdar… Karşıya geçtim. Doğru Nişantaşı! Sevgilimin oturduğu apartmanın kapıcısı ahbabımdı. Penceresini vurarak onu uyandırdım. ‘Benimki evde mi’ diye sordum? Adam halime bakıp şaşırdı: ‘Evde, bu akşam çıkmadı!’ dedi. ‘Ne diyorsun?’diye bağırdım. Bütün katettiğim mesafe sanki başıma yıkılmıştı. Eve kaçta geldiğini araştırttım. Sözüne inanamıyordum. ‘Çık bir bak! Evde mi?’ diye adamı zorladım. Adam çarnaçar çıktı. Bir münasebetle hizmetçisine sormuş, ‘Uyuyor’ demiş. Geldi, haber verdi. Sanki dünyalar benim oldu.
Apartmanın karşısında bir arabacı meyhanesi vardı. Orada sabaha kadar içtim. Sabahleyin, doğru eve çıktım. Benim halim berbat. Toz toprak içinde olduğumu görünce şaşırdı ve hemen anladı. Sarmaş dolaş olduk…”
VEDA VAKTİ
Celile Hanım, tüm olanlara göğüs gererek, aşık olduğu adamla evleneceği günün hayaliyle beklemekteydi. Evlilik için tüm hazırlıklar neredeyse tamamlanmış, eşyalar alınmış, eşe dosta bile haber salınmıştı.
Yahya, içindeki huzursuzluğa teslim olmuştu. O kişi Celile de olsa cesaret edemedi evliliğe. Ucunca bir mektup yazdı, veda mektubuydu bu. Her şey bitmişti. Celile dayanamadı onca şeye katlandığı sevgilisi tarafından terk edilmeye, Paris’te aldı soluğu. Yahya ise kaldı İstanbul’da.
MEÇHULE GİDEN BİR GEMİ
Celile, İstanbul’a yıllar sonra döndü. Yaşlanmıştı. Nazım ise büyümüş, Nazım Hikmet olmuştu. Yazılarından ötürü hapse atılmıştı. Celile’nin yüreği oğlunun hapislerde çürümesini kaldıramıyordu. Bir şeyler yapması lazımdı. Artık görmeyen gözleriyle, Galata Köprüsünde imza topluyordu oğlu için.
Başında olduğu gibi sonunda da vardı rastlantı. Yahya Kemal geçiyordu köprüden. Yıllar sonra Celile’yi gördü, şaşırdı. Başını öne eğdi ve pabuçlarını seyreder biçimde yoluna devam etti.
Sesiz Gemi şiirini Celile’sine yazmıştır Yahya Kemal.
Artık
demir almak günü gelmişse zamandan,
Meçhule
giden bir gemi kalkar bu limandan.
Hiç
yolcusu yokmuş gibi sessizce alır yol;
Sallanmaz
o kalkışta ne mendil ne de bir kol.
Rıhtımda
kalanlar bu seyahatten elemli,
Günlerce
siyah ufka bakar gözleri nemli.
Biçare
gönüller! Ne giden son gemidir bu!
Hicranlı
hayatın ne de son matemidir bu!
Dünyada
sevilmiş ve seven nafile bekler;
Bilmez
ki giden sevgililer dönmeyecekler.
Birçok
gidenin her biri memnun ki yerinden,
Birçok seneler geçti; dönen yok seferinden.
Yahya’nın vefatından sonra, defterlerinin arasından kurumuş bir çiçek ve küçük bir not çıkar; “Aşkından vazgeçemediğim kadının, o veda gecesi nadide göğsünden aldığım çiçektir…”
Kalemine sağlık. Özet olarak Aşk tan uzak durmak gerek 😉
YanıtlaSil