İÇ SAVAŞ

Alp Ramazanoğlu |


Bugün güney komşumuz Suriye’nin, 1936-1939 yılları arasında İspanya’nın ve tarih boyunca ister geri kalmış ister gelişmiş pek çok ülkenin yaşadığı en büyük felakettir iç savaş.

Aynı ülkeyi paylaştığın aynı sorunlara karşı birlikte omuz verdiğin aynı olay karşısında birlikte sevinip birlikte üzüldüğün, ortak geçmişe ve ortak bugüne sahip olduğun insan; ideolojik, etnik yahut dini nedenlerle artık sana düşman olmuştur.

KARDEŞTEN DÜŞMANA

Düşman dışarıda olsa birlik olup savaşırsın. Ya beraber hayatta kalır ya da birlikte ölürsün. Peki aynı vatanı pay ettiğin, ‘yurttaşım’ dediğin insan ise sana düşman olan… İşte en acı yanı budur. Ölen de öldüren de aslında kardeştir. Namusa göz diken de namusuna göz dikilen de kardeştir.

İç savaş başlamış; yüz binlerce, milyonlarca insan ideolojik, etnik ve dini temelli kirli oyunlara kapılıp gitmiştir. Daha dün cenazesini omuzladığı, evini evladını emanet ettiği komşusuyla bugün düşman olmuştur. Taraflar, ırkı veya inancı farklı diye birbirleri için hedef haline gelmiştir. Daha dün gözlerine batmayan hatta zenginlik olarak gördükleri farklılıklar, bugün birbirlerini öldürme sebebi olmuştur.

İşte bu yüzden bir türlü anlamak istemediğim olaylardan biridir iç savaş. Asıl düşmanın, yok etmek istediği halkları, kılını dahi kıpırdatmadan birbirine kırdırtmasıdır.

FİTNEYE KARŞI KARDEŞLİK

Şükürler olsun Türkiye, tarihi boyunca herhangi bir iç savaşla karşı karşıya kalmamış, çıkarılan onca fitneye rağmen Türk halkı; Alevi-Sünni, Türk-Kürt gibi kaşınmaya çalışılan mezhebi ve etnik oyunlar karşısında birliğini ve bütünlüğünü korumayı başarmıştır.

Düşman bizi dışarıdan yenemeyeceğini, çökertemeyeceğini 95 yıl önce anladı. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk liderliğinde kenetlenen büyük Türk milleti Çanakkale’den Dumlupınar’a giden yolda, bileği bükülmez denilen düşmanları dümdüz etti.

MEVZUBAHİS VATAN 

İşte o günden bu yana ülkemiz düşmanın iç savaş planının hedefi haline geldi. Şeyh Said Ayaklanmasından 15 Temmuz Darbe Kalkışmasına kadar 95 yıldır aynı planı devreye sokmak için farklı senaryolar deniyorlar.

Bu kirli planlara karşı, Mustafa Kemal Atatürk’ün “Mevzubahis vatansa gerisi teferruattır” sözüne sımsıkı sarılarak, farklılıklarımızın zenginliği içinde bir arada kardeşçe yaşayacağız. Düşmanların tüm kirli tuzaklarına karşı dün olduğu gibi gelecekte de kardeşliğimizi güçlü bir şekilde sürdüreceğiz. Sürdürmeliyiz...

Yorumlar

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar