TÜRKİYE KAÇ YAŞINDA?

Alp Ramazanoğlu |

Tarih eğitimimizde belki kasıtlı belki de farkında olmadan yapılan bir hata var. O da Türkiye’nin kuruluşunun 1923 yılı olarak kabul edilmesi. Evet, 1923 bir kuruluş tarihidir ama Türkiye’nin midir, cumhuriyet rejiminin midir? Bunu iyi düşünmek iyi ayırt etmek gerekiyor.

1071 Malazgirt Zaferi ile adım adım Türk yurdu olan Anadolu toprakları, o yıllardan sonra Batılı kaynaklar tarafından “Turchia/Turquie” yani Türkiye olarak anılmaya başlamıştır. Türkler, beyliklerle başlayan Anadolu’daki devletleşme sürecini Anadolu Selçuklu Devleti’ni kurarak 1077 yılında tamamlamıştır. Osmanlı İmparatorluğu da, birçok yabancı kaynakta Türkiye İmparatorluğu ve Türk İmparatorluğu adıyla yer almıştır. Tarih eğitimimizde de Anadolu’ya 11-12’nci yüzyıllardan itibaren Türkiye denildiği bilgisi verilir.

İLK VE TEK DEVLET


Anadolu Selçuklu döneminde
Türkiye bayrağı
1077 yılında Kutalmışoğlu Süleyman Şah tarafından kurulan Anadolu Selçuklu Devleti, bugünkü tarih eğitiminde vurgulanmasa da aynı zamanda Türkiye Devleti’nin kuruluş tarihidir. Devletimiz, 1077 tarihinden bugüne yaklaşık 1000 yıldır kesintisiz olarak varlığını sürdürmektedir.

Türkiye Devleti’ni, 1077-1308 tarihleri arasında Selçuklu hanedanı, 1299-1922 tarihleri arasında Osmanlı hanedanı, 1922-1923 yıllarında Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümeti idare etmiştir. Anadolu’da otorite zafiyeti yaşandığı yıllarda ise birtakım beyler kendi içinde bağımsız hareket etmişler, ancak devlet yapısı bu defa onların vasıtasıyla varlığını sürdürmüştür. Türkiye Devleti, 29 Ekim 1923 yılından bugüne ise cumhuriyet rejimiyle yönetilmektedir.

Osmanlı'nın son döneminde Türkiye bayrağı
Devletimizin esas kuruluş tarihi olan 1077, maalesef cumhuriyetimizin kuruluşu yılı 1923’ün gölgesinde kalmıştır. Tarih eğitiminde 1077 yılı, Anadolu Selçuklu Devleti'nin kuruluşu olarak anlatılmaktadır. Ancak 941 yıllık bir devlete sahip olduğumuz gerçeği, yok sayılmaktadır. Yıkılan devletler diye anlatılanların; hanedanlık, beylik ve rejimler olduğu; devletimizin yaklaşık bin yıldır bir saniye dahi ortadan kalkmadan varlığını sürdürdüğü unutturulmaktadır.

DİĞER DEVLETLERİN UYGULAMALARI

Anadolu Selçuklu hanedanı kurucusu
Kutalmışoğlu Süleyman Şah
Dünyaya baktığımızda diğer ülkeler, bu yaklaşım üzerinden kendi tarihlerini anlatmaktadırlar. Örneğin bugünkü Fransa Cumhuriyeti, 1958 yılında kurulmuştur. Ancak Fransa Devleti’nin kuruluşu 843 yılındaki Verdun Antlaşması’na dayanır. Fransızlar 843 yılını kuruluş tarihi olarak bilirler ve sahip çıkarlar.

Mesela komşumuz Yunanistan… Yunanistan Krallığı olarak Osmanlı İmparatorluğu’ndan 1821 tarihinde bağımsızlığını ilan etmiş, 1830’da tanınmıştır. Bugünkü Yunanistan Cumhuriyeti 1975 yılında kurulmuştur. Ancak Yunanlar da kuruluş olarak 1821 tarihini esas almaktadır.

İtalya’ya baktığımızda, cumhuriyet bu ülkede 1946 yılında ilan edilmiştir. Ancak İtalyanlar, kuruluşlarını 1861 tarihi olarak kabul eder. 1861, İtalyan yarımadasındaki küçük krallıkların birleşerek İtalya Krallığını kurdukları tarihtir.

Osmanlı hanedanı kurucusu Osman Gazi
İngiltere ile İskoçya krallıklarının birleşmesiyle 1707 tarihinde kurulan Birleşik Krallık, sırasıyla Stuart, Hanover, Saksonya-Coburg-Gotha hanedanları tarafından yönetilmiştir. 1917 tarihinden bu yana ise Windsor hanedanı tarafından idare edilmektedir. 66 yıldır tahtta oturan Kraliçe II. Elizabeth, bu hanedana mensuptur. İngilizlerde diğer ülkelerin aksine rejim aynı kalmış, hanedanlar değişmiştir. Ancak hanedanlar farklılaşsa da ülkenin ismi ve bayrağına dokunulmamıştır.

Bu örnekleri onlarca kez çoğaltabilirim. Bizim dışımızdaki tüm milletler; devletlerinin rejimleri, hanedanlıkları, anayasaları, başkentleri değişmiş olsa da ilk devletleşme adımını gerçekleştirdikleri yılı, daima kuruluş tarihi olarak yaşatmaya devam etmektedirler.

2077, 2023 KADAR ÖNEMLİ

Cumhuriyetimizin kurucusu
Mustafa Kemal Atatürk
Bizdeki tarih anlayışına baktığımızda devleti yöneten Selçuklu hanedanı olduğunda isim Selçuklu Devleti olmuş, Osmanlı hanedanı başa geçtiğinde ise devlete Osmanlı Devleti adı verilmiş, sonrasında rejimimiz değişmiş, sil baştan tarih yazılmıştır. Ancak kuruluşunun 1077 olduğu unutturulan Türkiye Devleti, 1000 yıldır olduğu gibi bundan sonra da payidar kalacaktır.

Diğer devletlerin yaptığı gibi esasına uygun verilecek tarih eğitimiyle; ne kadar köklü bir devlete sahip olduğumuzun, bugünün ve geleceğin nesillerine anlatılması gerekiyor. Cumhuriyetimiz 95 yaşındadır. Ancak 1077 tarihinde kurulan, hanedan ve rejim değişiklikleriyle varlığını sürdüren devletimiz 941 yaşındadır.

2023 yılında cumhuriyetinin 100’üncü yaşını kutlayacak Türk milleti, 2077 yılında devletinin 1000’inci yaşını kutlayacaktır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar