DİN VE MEZHEP SAVAŞLARI

Alp Ramazanoğlu |


Savaş, insanlık tarihi kadar eski bir kavram. İnsanın olduğu yerde anlaşmazlık, insan topluluklarının olduğu yerde ihtilaf doğal bir durum. Anlaşamama hali; iki insan arasında kavga, insan toplulukları arasında savaşla sonuçlanıyor çoğu zaman.

Peki savaşların en kanlısı en vahşisi en acımasızı hangisi? 6 kıtada süregelen savaşların pek çoğu din ve mezhep temelli.

Ulusal savaşlar bir noktada bitiyor. Bir taraf kazanıyor bir taraf kaybediyor. Düşmanlık yüreklerde sürse de sulh sağlanıyor, ateşkes bir şekilde geliyor. Ancak din ve mezhep savaşları çok farklı… Nerede başladığını nerede biteceğini kestirmek çok güç. Bu savaşı başlatanlar bile nerede sona ereceğini bilemiyor.

Budistler, Müslümanlar, Yahudiler ve Hristiyanlar arasında yüzlerce yıldır süregelen savaş hali bitmiyor. Bitecek gibi görünmüyor.


DÖRT BİR YANDA ÇATIŞMA

Haber editörü olmam nedeniyle dünyadaki çatışma alanlarının haberlerini okurlarımızla paylaşıyorum. Haberleştirdiğimiz savaşların tamamı din veya mezhep temelli.

Suriye’de ve Yemen’de Müslümanlar arasında Şii ve Sünniler birbirlerini katlediyor.
Orta Afrika Cumhuriyeti’nde Hristiyanlar, Müslümanları vahşice öldürüyor.
Demokratik Kongo’nun doğusunda Uganda kökenli Müslümanlar, Hristiyanları katlediyor.
Myanmar’ın Arakan bölgesinde Budistler, Müslümanlara adeta soykırım yapıyor. Silahlı Müslüman gruplar da Budistlere misilleme katliamlar yapıyor.
Kuzey Nijerya’da Müslümanlar, Hristiyanları ve gerçek Müslüman olmadıklarını düşündükleri dindaşlarını vahşice öldürüyor.
Çin’de Müslüman Uygurlar katliam ve asimilasyon karşısında hayatta kalma mücadelesi veriyor.
Ve İsrail-Filistin… Basınımızda tam gerçeğiyle yansıtılmasa da Müslümanlar, Yahudi şehirlerini bombalıyor ve sivilleri öldürüyor. İsrail ordusu misilleme yaparak adeta bir Yahudi’ye karşılık 10 Müslüman öldürmeden kana doymuyor!



İNSANLIĞA ÖĞÜTLENEN BARIŞ MI SAVAŞ MI?

İnsanlığa barış vadeden Hz. Musa, Hz. İsa, Hz. Muhammed ve Buda’nın peşinden giden insanlar, inançları uğruna dünyayı kana buluyor. Akla gelmeyecek en vahşi yöntemlerle birbirlerini öldürüyor.

Düşünmeden edemiyorum. Yanlış nerede? Barış diyen dini önderlerin peşinden savaş diyen insanlarda mı hata? Milyarlarca inananı olan bu dini önderler, barış telkinlerinin altında savaşı mı öğütlemişler?

Hangisi doğru inanın bilmiyorum. Dünyanın dört bir yanında din ve mezhep temelli kan oluk oluk akarken, ben sadece bu katliamların haberlerini aktarabiliyorum…

Yorumlar

Popüler Yayınlar