2019’DA ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLMALI?

Alp Ramazanoğlu |


Her yıl aralık ayında hükümet, işveren ve işçi temsilcilerinin kıran kırana geçen müzakereleriyle yeni yılda verilecek asgari ücret rakamı belli oluyor. Şimdi yine bir aralık ayında toplanan taraflar, yaklaşık 15 gün içerisinde 2019 yılının asgari ücretini açıklayacaklar.

Siyasiler, özellikle muhalefet liderleri her seçim döneminde asgari ücret üzerinden vaatlerde bulunarak, milyonlarca asgari ücretli çalışan ve ailelerinin oylarını istiyor. Ancak bir gerçek var; asgari ücreti verecek olanlar işverenler, devlet değil. Hal böyleyken siyasiler, sanki parayı hükümetleri verecekmişçesine bol keseden atıyorlar.

2016’DAKİ YÜZDE 30’LUK ARTIŞ VE SONUÇLARI

2015 Haziran seçimlerinde CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, asgari ücret için 1500 lira vaadinde bulunmuş, AK Parti ise; Kasım 2015’te yinelenen seçimlerde asgari ücretliye 1300 lira vaat etmişti. AK Parti seçimleri tek başına kazanınca vaadini gerçekleştirmiş, 2015 yılında 1000 lira olan asgari ücreti 2016 yılında 1300 liraya çıkartmıştı.

Asgari ücretteki yüzde 30’luk zam, ürün ve işveren maliyetlerinin artmasına neden olmuş, bu da o dönem bizi şaşırtan bugünse kanıksadığımız yüksek enflasyonu tetiklemişti.

Artan işçi maliyetleriyle birçok işveren işçi çıkartmış, bazıları resmiyette asgari ücret gösterdikleri çalışanlarının ücretini, gerçekte asgari ücretin altına çekmişti. Aralarında kardeşimin de olduğu binlerce on binlerce çalışan, bankaya yatan 1300 liralık maaşlarının 100-200-300 lirasını işverenlerine geri vermişlerdi.

Ülkemizde Suriye başta olmak üzere çeşitli ülkelerden gelen mülteciler gerçeğini de eklediğimizde, patronlar yüksek asgari ücret ve sigorta maliyetleri karşısında, bu kişileri çalıştırmayı tercih etmişlerdi. Bu da Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için işsizlik sorununun daha uzun sürelere yayılmasına neden olmuştu. 

Asgari ücretin altında işçi çalıştıran işverenlere ceza kesme fikri de, daha çok mültecinin çalıştırılması daha çok TC vatandaşının işsiz kalmasına yol açmıştı.

2015’in yüzde 8-9’luk yıllık enflasyonuna karşın 2016’nın Ocak ayında yüzde 30’luk artışla başlayan sözünü ettiğim uygulamalar ve TC vatandaşları için artan işsizlik, maalesef bugüne kadar artarak devam ediyor.

2019 İÇİN AYNI SENARYO

İşte bugün yine aynı sorunu yaşıyoruz. “2019 yılında asgari ücret ne kadar olmalı” sorusunu vatandaşa yönelten muhabirler, 2000 liradan 3000 liraya kadar varan uçuk cevaplar alıyor. Ne yazık ki bazı siyasiler de bu talepleri dillendiriyorlar. Yine söylüyorum bu rakamı ödeyecek olan DEVLET değil, İŞVERENLER…

Asgari ücrete yapılacak yüksek artış; daha fazla enflasyona daha fazla işverenin batmasına daha fazla işsizliğe daha fazla mültecinin çalıştırılmasına neden oluyor. Asgari ücretlinin aldığı zam da eriyip gidiyor, tabii işini kaybetmediyse…

Yüksek asgari ücret zammıyla gelen enflasyon ise sadece asgari ücretlinin değil; memurun, emeklinin, orta ve yüksek ücretli çalışanın maaşını ve aldığı zammı yerle yeksan ediyor.

Böyle sıkıntılı bir ekonomik kriz ortamında yeni bir yüksek asgari ücret zammının işverene de işçiye de millete de ne faydası var?

Yorumlar

Popüler Yayınlar