SARI YELEKLİLER TÜRKİYE’DE GÖRÜLÜR MÜ?

Alp Ramazanoğlu |


Fransa, bir ayı aşkın süredir Sarı Yelekliler eylemiyle dünya kamuoyunu meşgul ediyor. Akaryakıt zamları başta olmak üzere varlık vergisi, düşük asgari ücret ve yüksek vergiler nedeniyle ayaklanan Fransızların eylemi, Avrupa başta olmak üzere dünyadaki çeşitli ülkelerde de yankı buldu.

MUHALEFETİN AÇIKLAMALARI

Protesto gösterilerinin Türkiye’ye de sıçramasından endişe ediliyor. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve bazı gazetecilerin sokağı işaret eden açıklamalarının ardından Cumhur İttifakı’nın iki ortağı AK Parti ve MHP’den sert cevaplar geldi. Özellikle Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, tehditvari açıklamalarla sokak eylemlerini engellemeye çalışıyorlar.


Erdoğan ve Bahçeli’de buna yönelik bir istihbarat mı var bilmiyorum. Ancak ben Türkiye’de ikinci bir Gezi hareketi ihtimali görmüyorum. Fransa’da Sarı Yeleklilerin ortaya çıkmasına neden olan faktörler, Türkiye’de çok daha fazla olmasına rağmen, bu ihtimali ciddiye almıyorum. 

Çünkü, yüksek enflasyon ve hayat pahalılığından en çok etkilenen kesim AK Parti seçmeni. Bu insanlar, büyük bir bağlılık hissettikleri ve 15 Temmuz hain darbe girişiminde canları pahasına arkasında durdukları liderlerini, Recep Tayyip Erdoğan’ı devirmek için mi sokağa çıkacaklar?

GEZİ OLAYLARI

Gezi Olaylarına baktığımızda, bu protestolara katılan insanlar, Fransa’da olduğu gibi ekonomik taleplerle inmediler sokağa… Onlar bir ağaçla başlayan direnişlerinde hayat tarzlarına müdahale edilmesine karşı çıktılar. Ağaç bir kıvılcımdı, asıl neden seküler yaşamlarının tehdit altında olmasıydı.


AK Parti daha dindar daha muhafazakar bir nesil yetiştirmek istedi. Ancak politikaları, gençlik ve toplumun genelinde ters etki yarattı. Bugün Türkiye, 2002 öncesine göre daha az dindar. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan araştırmalarda ülkemizde deizmin ve ateizmin ciddi bir yükselişte olduğu ortaya konuluyor. AK Parti’nin Gezi’den çıkardığı “yaşam tarzına dokunmama” dersi de var. Yani bugün için Gezi’yi tekrar canlandıracak bir koşul söz konusu değil.

SANDIKTA SÜRPRİZ İHTİMALİ

Erdoğan ve Bahçeli’nin yaptığı açıklamalar, ekonomik krizden beli en çok bükülen kendi tabanlarına mı yönelik? Geziciler üzerinden kendi tabanlarına “Kızım sana söylüyorum, gelinim sen anla” mı diyorlar?

Eğer durum böyleyse bile, ben AK Parti tabanının Sarı Yelekliler tarzında ayaklanacağına inanmıyorum. Çünkü bu insanlar taleplerini yıllar boyu sokakta değil, sandıkta dile getirdiler. 

Eğer AK Parti tabanında böyle bir rahatsızlık hakimse, 31 Mart Yerel Seçimlerinde bizleri büyük bir sürpriz bekliyor olabilir.

********** 

Not: Düşünce Sahnesi, birinci yılını geride bıraktı. Bu bir yılda, yazılarımızı okuyan, paylaşan, bizleri takip ederek destek veren herkese teşekkür ediyorum. 

Ömrümüz olduğu sürece; bu sayfada çok çok uzun yıllar yazmaya, bilgilenirken bilgilendirmeye ve derdimizi anlatmaya devam edeceğiz...

Yorumlar

Popüler Yayınlar