ATSIZ ATA

Alp Ramazanoğlu |


Hüseyin Nihal Atsız, edebiyat ve düşünce tarihimizin en önemli kalemleri arasında yer almış bir münevver. Türkçülük fikirleri milyonları etkilemesine rağmen; Türk Dili ve Edebiyatı derslerinde adı, sahip olduğu etki ve ağırlığın çok çok altında işlenir.

Türkiye’de iktidara gelen solcu ve İslamcılar tarafından zararlı bulunduğu için ne onun şahsı ne de fikirleri, hakkıyla yeni nesillere anlatılmaz.

Birbirlerine taban tabana zıt olan Komünist ve İslamcı fikirler, Türkçülüğe saldırma noktasında daima ortak noktada buluştukları için, Hüseyin Nihal Atsız konusunda da mutabakat halinde olmuşlardır.

Atsız’ı okumak, onun fikirleri hakkında bilgi sahibi olmak isteyen bir genç için öncelik Türkçülük fikir altyapısına meyilli olmaktan geçiyor. Yoksa edebiyat derslerinde diğer yazar ve şairler gibi adı uzun uzadıya anlatılmaz Atsız’ın. Yapılan unutturma kasıtlarına karşın “ulusuna aşık” nesiller, Atsız’ın fikirlerini anlatmayı ve aktarmayı sürdürdü, sürdürüyor.

TÜRKLÜK BİLİNCİ

Atsız, hayatı boyunca komünistleşmeye de İslamlaşmaya da karşı çıktı. Komünizmin de İslamcılığın da Türk’e Türklüğünü yasak ettiğini, bu iki zıt fikrin Türk düşmanlığında nasıl da ortak noktada buluştuğunu en iyi bilendi.

Fikirlerini hiçbir zaman eğip bükmedi, olduğu gibi dile getirdi. Yazıları kimi zaman çok çok sertti. Ondaki Türkçülük aşkı, davaya adanmışlık ve cesaret, milyonlarca genç için rehber oldu.

Türklüğü zerre kadar küçültecek her cümleye şiddetle karşı çıktı. Tek parti döneminde Mustafa Kemal Atatürk için kullanılan “En büyük Türk” ifadesini eleştirdi. O, Mete Han’dan Attila’ya, Bilge Kağan’dan Alparslan’a, Fatih Sultan Mehmed’den Mustafa Kemal Atatürk’e kadar Türklerin tarihleri boyunca büyük liderler çıkarmış bir millet olduğunu haykırdı.

Atsız, Atatürk’e hakaret eden İslamcılara nasıl karşı çıktıysa, II. Abdülhamid’e “Kızıl Sultan” sözleriyle hakaretler savuran Kemalist ve Komünist kesimlere de cevaplarını verdi. Atsız, “Sultan Hamid kızıl değil, ‘Gök Sultan’dır. Herkeste bulunması mümkün ufak tefek kusurlarını şişirip, erdemlerini inkar etmekle ne Türk tarihi ne de Türk milleti bir şey kazanır” diye yazdı.

TÜRK DÜŞMANLARININ DÜŞMANI 

O, yaşamı boyunca Türklüğe ve Türk’ün büyük şahsiyetlerine sahip çıktı. Milletine ve atalarına saldıran çapulculara meydanı bırakmadı.  Komünistliğin Ruslaştırdığı, İslamcılığın Araplaştırdığı, Batıcılığın Frenkleştirdiği anlatarak, Türklük bilincini daima diri tuttu. 

Hüseyin Nihal Atsız, bugün sıkça duyduğumuz “Yerli ve milli” ifadesini, gerçek anlamda üzerinde taşıyan ve bunu en çok hak eden fikir adamıydı. Mekanı uçmağ olsun…

Yorumlar

Popüler Yayınlar