KYK ÖLÜCÜLERİ

Alp Ramazanoğlu |


Öğrencinin biri kendi rızasıyla kredi alıp, bu borcun altına imza atıp, paraları da çatır çatır yiyip, iş geri ödemeye geldiğinde mağdur oluyor.

Halbuki aldığı kredi için, mezuniyetinden 2 yıl sonra 4 yıla yayılan bir taksitle, bırakın özel bankaları, kamu bankalarının bile çok çok altında bir faiz oranıyla ödeme avantajına sahip. Bir de erkekse 6 ay askerlik dönemi nedeniyle bu borç faizsiz ertelenebiliyor.

Yani devlet, üniversiteden mezun olduktan sonra 2 yıl boyunca kredi alanlardan geri ödeme talep etmiyor. İş bulmalarını, düzen kurmalarını bekliyor. Askere giden erkekler için ise bekleme süresini 6 ay daha uzatıyor. Uyguladığı faiz ise bırakın özel bankayı, kamu bankalarının faiz oranlarının yanında bile komik kalıyor.

*

Bazı arkadaşlar, bu son derece avantajlı ve toleranslı şartlarda edindiği kredi borcunu ödemek istemiyor, ödediği krediyle bugünün öğrencilerine burs ve kredi finansmanı sağlandığını bile bile.

Üniversite yıllarında gerek ihtiyaçtan gerekse zevkten sefadan yediği paraların borcunu, aradan geçen yılların sonunda faiziyle birlikte bütün bir milletin sırtına yük etmek istiyor. Ve bunun adı mağduriyet oluyor. İnsanda biraz edep biraz ar olur.

Asıl haksızlık, bu borcu kolay veya zor bir şekilde ödeyenlere ya da öğrencilik dönemi sonrasında borçla hayata başlamak istemediği için hiç kredi almayan insanlaradır.

*

Kredi/burs sistemindeki yanlışları eleştirelim. İhtiyacı olduğu halde burs verilmeyip kredi almak zorunda kalan, ekonomik durumu iyi olduğu halde torpille burs alanların olduğu adaletsizlikleri gündeme getirelim. Bunun düzelmesi için hep birlikte mücadele edelim ki bizden sonraki öğrencilerde hakkaniyet sağlansın. Bu apayrı ve haklı bir talep… Ancak altına imza attığın ve çatır çatır ezdiğin paraları ödemek istemeyip, bütün millete yıkmaya çalışmak en hafif tabirle edepsizliktir.

Eğer bu borç silinirse; toplumda borca sadakate, vergi ödemeye, adalet duygusuna büyük hasar verecektir. Borcuna sadık dürüst vatandaşların aptal yerine konması, bu yurttaşların da sonraki dönem edinecekleri borçları ödememelerine yol açacaktır.

Çıkacak böyle bir karar, devletine ve borcuna sadık vatandaşları bir kez daha aptal yerine koymak bir kez daha mağdur etmek olacaktır.

*

KYK ölücülerinin en önemli dayanağı, vergi borcu silinen veya yapılandırılan holdingler, spor kulüpleri… Bunlara yanlış deyip karşı çıkan aynı adam, kendi için de bu yanlışı talep etmekte bir sakınca görmüyor.

Hadi vergi affı alan şirketler holdingler, sağladıkları istihdamlar, yaptıkları ihracatlar nedeniyle tolere edilebiliyor -ki bu da bana göre çok yanlış, vergi ve kredi adaletine aykırı- peki senin ne özelliğin var ey KYK ölücüsü, devlet senin neyini tolere etsin de gariban vatandaşın vergi yüküne yeni yük bindirsin?!

*

Doğru olan, KYK borcu silinmesi yerine, ödenemeyen taksitlerin faizleri konusunda af getirilip, yeniden yapılandırma yoluna gidilmesidir.

Alp Ramazanoğlu
(KYK kredisi alan ve ödemeyi sürdüren bir lisans mezunu)

Yorumlar

Popüler Yayınlar