BİRLEŞİK KRALLIK’IN OLASI DAĞILMASI SONRASI YENİ İSİM YENİ BAYRAK

Alp Ramazanoğlu |



Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı, Brexit referandumunun ardından ikinci kez genel seçimlere gitti. 2016’da kabul edilen Brexit (Britanya’nın AB’den ayrılması referandumu) için adeta güven oylaması niteliği taşıyan seçimleri Muhafazakarlar kazandı. 

Brexit’in sıkı savunucusu olan Muhafazakar Parti Lideri Boris Johnson’ın başbakanlığa daha da güçlü gelmesiyle 2020 yılında Britanya’nın Avrupa Birliği’nden ayrılacağı kesinleşti.


Aynı seçimlerde, İskoçya cephesinde ise tam tersi bir sonuç ortaya çıktı. Brexit karşıtı ve AB yanlısı olan aynı zamanda İskoçya’nın bağımsızlığını savunan İskoç Ulusal Partisi (SNP), yine sandıktan zaferle çıktı. SNP hem oyunu hem parlamenter sayısını ciddi bir şekilde artırarak adeta sandıkları patlattı. Bağımsızlık yanlısı parti, Britanya parlamentosunda 59 sandalyesi bulunan İskoçya’nın 48 sandalyesini kazanmış oldu.

İSKOÇYA’DA BAĞIMSIZLIK SESLERİ

SNP lideri ve İskoçya Başbakanı Nicola Sturgeon, tıpkı Brexit akşamında olduğu gibi son seçim gecesinde de elde ettiği zaferin ardından ikinci kez bağımsızlık referandumu çağrısı yaptı.




Britanya’nın seçim galibi Başbakanı Johnson ise, İskoç liderin çağrısını reddetti. Ancak İskoçya’dan gelen güçlü taleplerin hele de AB’den kopuş sonrasında bastırılamayacağı aşikar... Nitekim Britanya parlamentosu 2014 yılında İskoç bağımsızlık referandumunu kabul etmişti.

KUZEY İRLANDA’DA BİR İLK

Brexit yanlılarının son seçim zaferinin ardından Kuzey İrlanda’da İrlanda Cumhuriyeti ile birleşme çağrısı yapıldı.

Bu çağrının diğerlerinden önemli bir farkı var. Kuzey İrlanda’da, İrlanda yanlılarının Britanya parlamentosundaki vekil sayısı Britanya yanlılarının vekil sayısını geride bıraktı. Britanya parlamentosundaki 18 Kuzey İrlanda sandalyesinin çoğunluğu Birleşik İrlanda hayali kuran Cumhuriyetçilerin eline geçti.



Cumhuriyetçiler, sonucu, “Birleşik İrlanda için referandum düzenlenmesinin yolu açıldı” sözleriyle kutladı. Kuzey İrlanda’nın Cumhuriyetçi partisi Sinn Fein lideri Mary Lou McDonald, referandum için hazırlıklara başlayacaklarını açıkladı. 

BİRLEŞİK KRALLIK HİKAYESİNDE SONA DOĞRU MU?

2014’teki bağımsızlık referandumuna yüzde 55 oranında hayır diyen İskoçların bu kararında Britanya’nın AB üyeliği önemli bir faktör olmuştu. Aradan geçen 2 yıl sonra İngilizlerin ve Gallilerin AB’den ayrılık kararıyla İskoçlar adeta kandırılmış, aldatılmış duruma düşürüldü. Ülkede yapılan son bağımsızlık anketleri İskoçların tepkisini gözler önüne seriyor. İskoçya’da ilk kez bağımsızlık yanlıları, birlik taraftarlarını geçmiş durumda.

Kuzey İrlanda’da ise Brexit’e kadar daima zıt kutuplarda olan Cumhuriyetçi Katoliklerle, Kraliyetçi Protestanlar ilk kez Brexit’te ortak tavır sergilemişti. Her iki toplumun büyük çoğunluğu AB’de kalınması yönünde oy kullanmıştı. Ancak onlar da tıpkı İskoçlar gibi, İngiliz ve Gallilerin çoğunluğunda alınan kararla AB’den ayrılmayı içlerine sindiremiyor.




Kuzey İrlanda’da Katolikler, Protestanlara birleşme taleplerine katılmaları çağrısında bulunuyor. Onlara İrlanda Cumhuriyeti şemsiyesi altında yaşam tarzı ve inanç hürriyeti garantisi veriyor.

Olası bir ‘İrlanda ile birleşme’ referandumunda Protestanların desteği, Kuzey İrlanda ile İrlanda ayrılığını ortadan kaldıracak. Nitekim iki toplum, Brexit’e karşı aldıkları tavırla AB ortak paydasında bir araya gelebileceklerini göstermişti.

YENİ İSİM VE BAYRAK SENARYOLARI

Önce Brexit referandumu şimdi de 2019 Genel Seçimlerinde alınan sonuçlar Birleşik Krallık’ın birliğini temelden sarstı. İskoçya’da bağımsızlık, Kuzey İrlanda’da İrlanda ile birleşme rüzgarları esiyor.  

Brexit’in ardından Birleşik Krallık, yoluna İskoçya ve Kuzey İrlanda’sız devam ederse adını ve bayrağını değiştirmesi gerekecek. Peki bu ihtimalin gerçekleşmesi durumunda Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı’nın yeni adı ve yeni bayrağı ne olur? 

İşte benim bu konudaki tahminim:

YENİ İSİM

Birleşik Krallık; 3’ü krallık 1’i prenslik olmak üzere 4 ülkenin birleşimiyle kuruldu. İlk olarak 1284 yılında Galler’deki irili-ufaklı prensliklerin İngiltere Krallığı tarafından fetihleri tamamlandı. Bölgede İngiltere’ye bağlı Galler Prensliği kuruldu. İngiltere Krallığı’nın veliaht prensine Galler Prensi unvanı verildi. İngiltere Krallığı’nın adıysa değişmedi.

1707 yılında asırlarca savaşan iki krallık İngiltere ve İskoçya birleşti ve Büyük Britanya Krallığı’nı oluşturdu. Bu birlikteliğe 1801 yılında İrlanda Krallığı da katıldı ve yeni birliğin adı Büyük Britanya ve İrlanda Birleşik Krallığı oldu.


İrlanda’nın Katolik çoğunluğu 1922 yılında bağımsızlığını ilan etti. Tıpkı İngiltere, İskoçya ve Galler’deki gibi Protestan çoğunluğa sahip olan Kuzey İrlanda ise, Birleşik Krallık’a bağlı kalmayı tercih etti. Bu bölünmeden sonra birlik bugünkü adını ve şeklini aldı: Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı…

Buradan hareketle İskoçya ve Kuzey İrlanda’nın olası ayrılığı sonrası Birleşik Krallık’ın yeni adı İngiltere Krallığı olmalı diye düşünebiliriz. Ancak yeni ismin belirlenmesinde öncelikle Britanya Adaları terminolojisine bakmak gerekiyor.

İngiltere + Galler = Britanya (Roma İmparatorluğu’nun iki ülkenin bulunduğu bölgeye verdiği isim.)
Britanya + İskoçya (Roma’da eski adı Kaledonya) = Büyük Britanya Adası
İrlanda Cumhuriyeti + Kuzey İrlanda = İrlanda Adası (Roma’da eski adı Hibernia)
Büyük Britanya + İrlanda + irili ufaklı adalar = Britanya Adaları

İskoçya ve Kuzey İrlanda’nın ayrılmasıyla Birleşik Krallık, İngiltere ve Galler’den ibaret olacak. Galler bir prenslik olduğu içinse ülkenin yeni isminde “Birleşik” ifadesi çıkarılacak. İngiltere ve Galler’in coğrafi terminolojideki adı ise Britanya.

İngiltere, Kraliyete bağlı kalan tek ülke Galler’de bağımsızlık fikrinin güçlenmemesi ve birliğin devamı için iki ülke topraklarının ortak ismi olan Britanya’yı kullanacaktır.

Sonuç olarak yeni ülkenin adı BRİTANYA KRALLIĞI olacak.


YENİ BAYRAK

Birleşik Krallık’ın bayrağı, İngiltere, İskoçya ve İrlanda krallıklarının birleşiminden oluşan ve “Union flag (Birlik bayrağı)” adı verilen bir bayrak. Galler bir prenslik olduğu için Birlik bayrağında İngiltere Krallığı içinde temsil ediliyordu. İrlanda’nın ayrılmasından sonra Kuzey İrlanda, Birlik bayrağında eski İrlanda Krallığı’nı temsil etmeyi sürdürdü.

İskoçya’nın olası bağımsızlığı ve Kuzey İrlanda’nın İrlanda ile olası birleşiminden sonra İngiltere ve Galler’den müteşekkil Britanya Krallığı yeni bir bayrağa sahip olacak.




Bu bayrak, tıpkı ülkenin yeni isminde (Britanya Krallığı) olduğu gibi İngiltere ve Galler’i kapsayacak şekilde tasarlanacak. Yeni bayrak İngiltere’nin kırmızı-beyaz haç figürüyle, Galler’in beyaz-yeşil parçalı bayrağının birleşiminden oluşacak. İşte o bayrak:




Ben Brexit süreci ve sonrasındaki genel seçimlere baktığımda Birleşik Krallık’ın Sovyet modeli bir ayrılığa yöneldiğini düşünüyorum. O dönem SSCB’nin başat ülkesi Rusya, diğer cumhuriyetlerin yükünü daha fazla çekmemek için bölünmenin öncülüğünü üstlenmişti. Birleşik Krallık’ta da İngiltere halkı ve hatta Galliler, kendilerine yük olarak gördükleri İskoçya ve Kuzey İrlanda’ya kapıyı gösteriyor. İngiltere ve Galler yaptıkları seçimlerle her iki ülke halkını adeta ayrılığa kışkırtıyor.

Sözün özü, önümüzdeki süreç içerisinde Birleşik Krallık’ta ayrılıklar er ya da geç gerçekleşecek. Ülke yeni isim ve yeni bayrakla yoluna devam edecek.



Böylece İngilizler ve Galliler Avrupasız ve daha zengin, İskoçlar AB üyesi ve bağımsız, Kuzey İrlandalılar ise İrlanda ile birleşik ve Avrupalı kalacaklardır. Birleşik Krallık halkları için herkesin memnun olduğu tam bir kazan kazan sonucu…

Yorumlar

Popüler Yayınlar