KORONA

Alp Ramazanoğlu |




Yeni tip koronavirüs salgını, kısa adıyla Kovid-19, sık kullanılan ismiyle ise koronavirüs; dünyanın tüm kıtalarında ve neredeyse her ülkesinde görüldü, vakanın olmadığı nadir ülkelerde de bir bir yayılım gösteriyor.

Devletlerin açıkladığı enfekte veya ölü sayıları ile yine aynı devletlerin izlediği önlemlere bakıldığında insan ister istemez şüpheye düşüyor.

-         Bazı şehirler ve hatta ülkeler toptan karantinaya alındı.
-         Küreselleşen dünyanın sınırlarına set çekildi. Ülkeler arası seyahatler durduruluyor.
-         Ülke içerisindeki federal bölgeler ve şehirler arası yolculukların yasaklanması öngörülüyor. Plan bazı ülkelerde uygulanmaya bile başladı
-         Pek çok ülkede ise OHAL ve Acil Durum ilanı sözkonusu.
-         Okullar tatil edildi, kamu ve özel kuruluşların çalışmalarına kısıtlama getirildi. İbadethaneler ve kutsal mekanlar kapatıldı.
-         Devlet başkanları yurt içi ve yurt dışı programlarını iptal etti.
-         Spor organizasyonlarında ardı ardına erteleme haberleri geliyor. Seyirci alınmayan ligler de kısa süre içinde aynı kaderi paylaşacağa benziyor.
-         Konser, sergi, sinema-tiyatro gibi kültür sanat etkinlikleri de ileri tarihlere erteleniyor.
-         Dünya Sağlık Örgütü, salgını ‘pandemi’ olarak ilan etti. Pandemi, bir kıta, hatta tüm dünya genelinde çok geniş coğrafyalara yayılan ve etkisini gösteren salgın hastalıklara verilen isim.
-         İlave tedbirler gün geçtikçe alınmaya devam ediyor.

Dünyanın her devleti, bu önlemlerin en az birkaçını uygulamış durumda. Tedbirlerin dozu radikal bir şekilde artırılmaya devam ediyor.

Tüm bu gelişmelere bakıyorum, daha sonra dünya hükümetlerinin açıkladığı enfekte olan insan sayısına ve can kaybı rakamlarına bakıyorum. Şaşırıyorum.

Son 30 yılda; kuş gribi, domuz gribi, şarbon, MERS, SARS gibi pek çok salgına tanıklık etti dünya. Hiçbirinde bu denli bir panik havası bu derece sıkı tedbirler yoktu.

Öte yandan bahar aylarıyla birlikte Kuzey Yarım Küre’de virüsün etkisini azaltacağı iddiası da gerçekçi değil. Güney Yarım Küre ülkelerinde yaz mevsimi olmasına rağmen koronavirüs vakaları artıyor. Arjantin ve Avustralya’da ölümler görüldü. Hatta sıcağıyla meşhur Afrika ülkeleri sırasıyla salgınla tanışmaya devam ediyor.

Bu iş yaklaşık 100 milyon insanın hayatını kaybettiği 100 yıl önceki İspanyol gribine mi gidiyor, yoksa domuz gribinden hallice bir salgın olarak mı kalacak bilmiyorum.

Ya tedbirler abartılıyor ya ölümler saklanıyor. Hangisine inanmak isterseniz…

Yorumlar

Popüler Yayınlar