AVRUPA BİRLİKSİZLİĞİ

Alp Ramazanoğlu |


Çok farklı bir süreç yaşıyoruz, dünyanın hemen her ülkesinde milyarlarca insanla…

Bir virüs çıktı ve insanoğlunun yüzlerce yıl sonunda oluşturduğu düzeni yalnızca üç ay gibi kısacık bir sürede yerle yeksan etti. Batı, Mars’ta koloni kurmayı tartışırken şimdi diğer pek çok ülkede gördüğümüz gibi dünyada insan egemenliğini yeniden tesis etmek için aşı ve ilaç çalışmaları yürütüyor.

2. Dünya Savaşı sonrasında kendi içinde bütünleşmiş görünen Batı’nın maskesi koronavirüs salgınıyla düştü. Kendi halklarına toplumsalcılığı değil bireyselciliği dayatan Batı, meğer devletsel açıdan da bireyciymiş.

Salgınla birlikte İtalya ve İspanya’nın yapayalnız bırakılması, Avrupa Birliği projesinin ve Avrupalılığın sadece iyi gün beraberliği olduğunu ortaya çıkardı. Ve tabii yaklaşık 3 ay önce AB’ye veda eden Birleşik Krallık’ın ne kadar haklı olduğunu…

Birleşik Krallık’tan ayrılmak isteyen İskoçya ve Kuzey İrlanda, koronavirüs ile ortaya çıkan “Avrupa Birliksizliği”ni gördükten sonra tutum değiştirmiştir diye düşünüyorum. İngiltere ve Galler ile yüzlerce yıldır başarıyla sürdürdükleri Birleşik Krallık’a yeniden ve daha güçlü bir şekilde sahip çıkmalılar.



TÜRKİYE ADAYLIK SÜRECİNDEN ÇEKİLMELİ

Türkiye, koronavirüs pandemisinde dünyanın pek çok ülkesine tıbbi malzeme yardımında bulundu. Üye ülkeleri olmasına rağmen AB’nin görmezden geldiği İtalya ve İspanya’ya da el uzattı. Bazı Avrupa Birliği ülkeleri bırakın yardımlaşmayı, diğer üye devletlerine gönderilen sağlık ekipmanlarına el koydu.

60 küsur senedir kapısında bekletildiğimiz Avrupa Birliği’nin ne kadar boş bir yapılanma olduğunu koronavirüs salgınında dünya ile beraber ayan beyan gördük. İtalya ve İspanya’da AB bayraklarının yakıldığını, siyasilerden topluma herkesin birlikten ayrılmayı tartıştığına şahit olduk.

Birleşik Krallık, üyesi olduğu bu samimiyetsiz yapılanmaya veda ederek ilki yaşatmıştı.

Biz de bir ilke imza atalım, henüz müzakere sürecinde olduğumuz Avrupa’nın sözde birliğine olan adaylıktan çekilelim.

Bilim ve teknoloji anlamında ilerlemenin yolu AB’den geçmiyor. ABD, Japonya, İsviçre, Avustralya, Norveç, Güney Kore, Kanada…

Hangisi bu yalan birliğin üyesi?

Yorumlar

Popüler Yayınlar