KOVİD-19 NASIL ORTAYA ÇIKTI

Alp Ramazanoğlu |


ABD Başkanı Donald Trump’ın göreve geldiği günden bu yana kurduğu en mantıklı cümle dünyayı kasıp kavuran salgının kaynağını “Çin virüsü” olarak tanımlamasaydı.

Üstelik Çin, virüsün tehlikeli boyutlarını dünyaya anlatmadı, ülkeyi dünyadan izole etmedi, uçuşlara uzun bir süre devam edildi ve korona tüm gezegene kısa sürede yayıldı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), salgının başlangıcında Çin’in tüm tezlerini savundu. Açıklamalarını olduğu gibi kabul etti, dünyayı da buna ikna etti. DSÖ, salgının yayılmasından sonra da yeni tip koronavirüs, Kovid-19, SARS-CoV 2 gibi isimlendirmelerle Çin’e siper oldu. Tüm dünya halkları ve liderleri virüse konulan bu adları benimserken; sadece Trump, neredeyse unutturulan gerçeği insanlığa hatırlattı.

Çünkü virüs, insanlık tarihi boyunca yaşanan pek çok büyük salgın gibi yine Çin’den çıkmıştı.



İNSAN NÜFUSUNUN 3’TE 1’İNİ YOK EDEN KARA ÖLÜM

Dünyanın başında bela olmuş Çin kaynaklı en korkunç salgın 14’üncü yüzyılda yaşandı. Özellikle 1347-1351 yılları arasında etkili olan veba salgını “Kara Ölüm” o dönemki dünya nüfusunun 3’te birinin yani 200 milyon kişinin ölümüne yol açtı.

Vebanın farelerden insanlara bulaştığını; Çin mutfağında yürüyen her şeyin tüketildiği gibi farelerin de yendiğinin bir kez daha altını çizelim.

Çin’in dünyaya Kovid-19’dan önceki son salgın armağanı 2002-2003 yıllarında etkili olan SARS’tı. Hong Kong’ta başlayan ve 37 ülkeye yayılan SARS, dünya genelinde yaklaşık 1000 kişinin ölümüne neden oldu.



ÇİN’İN CİDDİYETSİZLİĞİ

Dünya, SARS salgınından sonra Çin’e canlı yabani hayvan pazarlarını kapatma konusunda baskı yaptı. Baskı işe yaradı ve Çin hükümeti bu pazarları ilk birkaç yıl kapalı tuttu. Ancak sonraki yıllarda pazarlar yeniden açıldı. Yılan, fare, çiyan, akrep, sıçan, çekirge, hamam böceği, ahtapot, kerevit, yengeç, ıstakoz, kedi, köpek, tilki, kurt yavrusu, kertenkele, solucan, kurtçuk, semender, pangolin ve yarasa gibi daha nice yabani hayvan bu pazarlarda hijyenle alakası olmayan koşullarda satılmaya devam etti.



Dünya Sağlık Örgütü Çin’e canlı yabani hayvan pazarlarının tekrar kapatılması için uyarı yapsa da; hükümet tarafından dikkate alınmadı. Çok sık mutasyona uğrayabilen virüsler için bu pazarlar müthiş uygun ortam sağlıyordu.

Uyarılar haksız değildi. Korkulan başa geldi. 2019 Aralık ayında Çin’in Hubei eyaletindeki Wuhan şehrinde bulunan Huannan canlı yabani hayvan pazarında koronavirüsler mutasyon geçirdi.

Dünyamız yine Çin menşeili bir bulaşıcı hastalık belasıyla karşı karşıya kaldı.


KOMPLO TERÖRÜ

Kovid-19’un Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıktığına bütün insanlık hemfikirken, komplo teorisyenleri –ki bana göre komplo terörisyenleri- salgını bambaşka boyutlara taşıma peşinde.

Açık-seçik her olayda bile bir üst akıl, gizli güç arayışına giren ve maalesef bütün ülkelerde fikirsizlik rantı devşiren bu manyaklar yüzünden milyonlarca insanın kafası karışıyor.

Dünya halklarının dikkatini asıl fail Çin’den alıp, görünmez gizli yapılanmalara çekiyorlar. Çin’den hesap sormak isteyen devletleri halk desteğinden mahrum bırakıyorlar.



Bu virüs, Çin’in dostu düşmanı her ülkeye yayıldı. Hiçbir ülkenin hiçbir ciddi bilim insanı bu virüsün laboratuar ortamında üretildiğini savunmuyor. Aksine virüsün doğal yollarla Çin’de mutasyona uğradığına hemfikirler.

Bırakın Çin’in düşmanlarını Çin’in müttefiki olan Rusya, İran gibi pek çok ülkenin bilim insanları dahi virüsün Wuhan’dan yayıldığını dile getiriyor. Medyamıza konuşan Çinli bürokratlar ve bilim insanları da bu gerçeği reddedemiyorken; komplo terörisyenlerinin virüsün ardında gizli bir güç arayıp Çin’i aklama çabası neden? İnsanlık tarihi kadar eski olan salgın hastalıkların modern çağda doğal yollarla ortaya çıkamayacağını illa laboratuar ürünü olacağına bu komploculara inandıran ne?

Ülkemizde de nemalanan bu komplo terörisyenleri sanki Çin hükümeti tarafından finanse ediliyor.

Son olarak Çin, virüsün küresel merkez üssü Wuhan’da karantinayı kaldırdıklarını dünyaya ilan etti. Açıkladıkları ölü sayısına ne kadar inanıyorsam, koronavirüsün Wuhan’dan arındırıldığına da ancak o denli inanıyorum.

Koca bir hiç…

Yorumlar

Popüler Yayınlar