İYİ PARTİ NİÇİN HEDEFTE?

Alp Ramazanoğlu |



Son dönemde Cumhur İttifakı’nın ana hedefi CHP’den İyi Parti’ye doğru yöneldi. Özellikle İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener eleştirilerin odağı haline geldi.

Akşener’i Teke Tek programında konuk eden Fatih Altaylı’nın “İt ürür kervan yürür” açıklaması bahane edilerek Habertürk’e yüksek sınırdan ceza kesildi. Zira bu, işin bahanesiydi, çünkü İyi Parti lideri dikkat çeken eleştirilerde ve önemli açıklamalarda bulunmuştu.

İnternet sitelerinde ve sosyal medyada Akşener ile ilgili haberlerin altında trol yorumlarıyla çullanıyorlardı.

Yetmedi HDP’li Sırrı Süreyya Önder’in, HDP’li ve İyi Partili isimlerin yerel seçimler öncesi görüştüğü açıklaması geldi. Tabii Akşener ve ekibi sert tepkiyle Önder’i iddiasını kanıtlamaya davet etti. HDP sessizliğe büründü.

Son olarak Akşener, koronavirüs sürecinde tüm liderlere çağrıda bulunarak ‘Memleket masası’ fikrini ortaya attı. Çağrısında dünyada yeni dönemde tarımın önem kazanacağını belirterek; tarımsal üretim, gıda güvenliği ve erişimi konularına ortak akıl oluşturulması gerektiğini ifade etti.

Sanki memleket zararına bir öneri sunmuş gibi başta MHP olmak üzere Cumhur İttifakı'nca hakarete varan eleştirilere maruz kaldı.

Bugün gazete manşetlerine şöyle bir baktım pek çok iktidar yanlısı gazetenin ya manşetinde ya da birinci sayfasında Akşener’e ve İyi Parti’ye ilişkin sert tenkitler var.


SEÇİM ANKETLERİ

Son dönemde AK Parti ve MHP’nin HDP’yi de yanlarına alarak durup dururken İyi Parti’yi hedefe almaları sebepsiz değildi. Özellikle düzenli aralıklarla seçim anketleri yaptıran AK Parti’nin gözlemlediği bir şeyler mi vardı?

Pek çok anket şirketi son günlerde seçim tahminlerini yayımlamaya başladı. Bunlardan en ciddileri ise daha önceki başarılı tahminleriyle dikkat çeken MAK Araştırma ve MetroPOLL’dü.

MetroPOLL’ün 7 Mayıs’ta yayımlanan liderler anketinde İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşenerin, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ardından en popüler siyasi lider olduğu açıklandı.

MetroPOLL Araştırma CEO’su Özer Sencar, Erdoğan’ın yüzde 52,1 ile birinci olduğu ankette Akşener’in yüzde 40,8 oranında popülariteye ulaştığını duyurdu. Kasım 2019 anketinde Akşener’in, Kılıçdaroğlu ve Bahçeli’nin ardından 4’üncü sırada olduğunu anımsatan Sencar, İyi Parti liderinin yükseliş ivmesinin sürdüğüne dikkat çekti.

MAK Araştırmanın 12 Mayıs’ta yayımladığı son anketinde ise AK Parti, MHP ve HDP’de oy kaybı gözlendi. CHP oyunu korurken İYİ Parti son anketlerde olduğu gibi MAKa göre de MHP’yi geride bırakarak 3’üncü parti konumuna yükseldi. Yeni kurulan Gelecek Partisi ve DEVA Partisi’nin oy oranları ise beklenenin çok altında kaldı.

Kararsızlar dağıtıldıktan sonra, ortaya çıkan tablo şu şekilde:
- AK PARTİ %37,4
- CHP %25,3
- İYİ PARTİ %11
- MHP %10,7
- HDP %9,4
- GELECEK % 2,4
- DEVA %1,7
- SAADET %1,1
- DİĞER %1

Son anketlere göre seçmen için alternatif Meral Akşener ve İYİ Parti olarak dikkat çekiyor. Babacan ve Davutoğlu’nun partileriyse sadece AK Parti küskünlerinin bir bölümünü kazanabilmiş. Bu küskünlerin Erdoğan’dan vazgeçtiğini söylemek ise şu an için erken.

Ve son söz… 7 Mayıs ve 12 Mayıs’ta açıklanan anket sonuçları, İYİ Parti ve lideri Meral Akşener’in neden hedef tahtasına konulduğu sorusuna en net yanıtı veriyor.

Yorumlar

Popüler Yayınlar