KILIÇDAROĞLU ADAY OLUR MU

Alp Ramazanoğlu |


CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, önceki gün TBMM Genel Kurulu’nda 2021 bütçesine ilişkin çok önemli bir konuşma yaptı. Değindiği konular, hitabeti ve üslubuyla ele aldığımızda bence Kılıçdaroğlu’nun CHP Genel Başkanı olduğundan beri yaptığı en iyi konuşmaya şahit olduk.

Kılıçdaroğlu, bu son derece etkili konuşmasının sonlarına doğru AK Partili vekillerin “O zaman aday ol” çağrılarına spontane şekilde yanıt verdi ve “Benim aday olup olmayacağımı size kim söyledi” dedi. Bu ifadelerin ardından o önemli konuşma adeta çöpe gitti, tüm Türkiye Kılıçdaroğlu’nun adaylık olasılığını tartışmaya başladı.

İktidarın en hassas önceliği, Türkiye’de ekonomi, işsizlik ve koronavirüs konularının gündem olmaması. Malum bu 3 konu her gündeme geldiğinde iktidarın başarısızlıkları gün yüzüne çıkıyor ve oylarındaki erime hızlanıyor.

Şimdi durum bu kadar netken Kılıçdaroğlu’nun her defasında iktidarın tuzağına düşerek gündemi bambaşka konulara yönlendirmesi akıl alır gibi değil. Üstelik yakın zamanda bir seçim yokken AK Partili vekillerin gazına gelip adaylık ima etmesi tam manasıyla siyaset acemiliği. Bunlar, bırakın 70 küsur yaşındaki siyasetçinin, 20’li yaşlarındaki bir gencin atlamayacağı tuzaklar. Ama Kemal Bey her defasında kapandaki peynire aldanmayı başarıyor.

Şu son yaşadığımız örnek bile Kılıçdaroğlu ile neden olmadığının ve neden asla olamayacağının en bariz işareti. Ayan beyan ortada olan bu gerçeği CHP delegeleri görmüyor veya görmek istemiyor. Tabii bu ısrar, ağır mezhepçilik kokan apayrı bir mesele…

ADAYLIK İHTİMALİ

Bir yanda göreve geldiğinden beri muhteşem bir performans gösteren Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, öte yanda Erdoğan’dan sonra her kesimden oy almayı başarabilmiş İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu var. Diğer yanda salgın-pandemi demeden il il, ilçe ilçe vatandaşlarla buluşan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener öne çıkıyor. Bence aday, Millet İttifakı tabanında yıldızı parlayan bu 3 siyasetçiden biri olmalı. Bunların dışında başka bir aday 2023’ün de kaybedilmesi demektir.

Hatırlayın; Kemal Kılıçdaroğu, AKP’nin tek başına iktidarı kaybettiği 7 Haziran 2015 Genel Seçimleri sonrasında hükümeti kurabilmek için büyük çaba sarfetmişti. Hatta AKP’siz kurulacak hükümetin başbakanlığını Devlet Bahçeli’ye teklif etmişti. Yani Kemal Bey’in hedefinde ve vizyonunda, devlet kademesinde makam sahibi olmaktan ziyade Erdoğan ve AK Parti’yi iktidardan etmek var. Dolayısıyla ben aday olacağı ihtimalini çok zayıf görüyorum.

CHP İÇİNDEKİ HAYALPERESTLER

Ancak CHP içinde Türkiye gerçeklerinden tamamen kopuk, hayal aleminde yaşayan ve maalesef Kılıçdaroğlu’nu çok etkileyen bir ekip var. Bu oluşum Kemal Bey’i adaylığa itebilir.

Kemal Bey’in adaylık ihtimali bile Cumhur İttifakı’nda heyecan yarattı. MHP lideri Devlet Bahçeli, “Müjde” olarak yorumladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise, “Partisi için isabetli olur” dedi. İktidar destekçisi gazeteciler ise şimdiden Kılıçdaroğlu’na cesaret pompalıyor. Peki bu coşkunun tam tersine muhalefet bloğunda olması gerekmiyor muydu?

Kılıçdaroğlu’nun aday olması demek, Erdoğan’ın bir sağlık sorunu yaşamadığı sürece 2023 seçimlerini tatlı tatlı kazanacağının garantisidir.

Ben siyasetçi olsam, en büyük rakiplerim benim cumhurbaşkanlığı adaylığım için “Müjde!” diye sevinç naraları atsa; geçin siyaseti, utancımdan Türkiye’yi terk ederdim.

Yorumlar

Popüler Yayınlar