KOVİD-20

Alp Ramazanoğlu |

Neden olduğu Kovid-19 hastalığıyla bir yılı aşkın süredir dünyayı esir alan SARS-COV-2 virüsünden öyle bir haber geldi ki, aşı gelişmeleriyle umutlanan insanlık, yeni bir buhran ve karamsarlıkla yüzleşti.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, başkent Londra dahil ülkenin doğu ve güneydoğusunda son dönemdeki vaka artışlarının mutasyon geçirmiş yeni koronavirüs türünden kaynaklandığını açıkladı. Yeni türün yüzde 70 daha fazla bulaşıcı olduğunu belirten Johnson, vakalardaki artış nedeniyle ülkenin doğu ve güneydoğu bölgelerinde yerel kısıtlama önlemlerinin ağırlaştırıldığını söyledi.

İNGİLİZ SAĞLIK BAKANI: YENİ TÜR KONTROLDEN ÇIKTI

Paniği daha da artıran açıklama ise İngiltere Sağlık Bakanı Matt Hancock’tan geldi. Hancock, mutasyona uğramış yeni türün kontrolden çıktığına vurgu yaparak, herkesin virüsü taşıdığı varsayımıyla hareket edilmesi ve önlem alınması gerektiğinin altını çizdi.

YENİ TÜR ALARMI

Uzmanlara göre Kovid-19’a neden olan SARS-COV-2 virüsü, ortaya çıktığı günden bu yana 4 binden fazla mutasyon geçirdi.

Şu an dünya çapında etkili olan virüs, geçtiğimiz yıl Çin’in Wuhan kentinde keşfedilen ilk varyantından tam 3 kat daha bulaşıcı ve daha öldürücüydü. İngiltere’de açıklanan son verinin bu kadar panik yaratmasındaki ana sebep ise, bu 3 kat daha fazla bulaşıcı ve ölümcül olan koronavirüs varyantının da mutasyon geçirmesi oldu.

Yeni varyant, İngiltere’nin ardından İskoçya, Galler, Almanya, Fransa ve Avustralya’da da görüldü. Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu pek çok ülke, gelişmeler üzerine İngiltere ile seyahat kısıtlaması getirdi.

Virüs 4 binin üzerinde mutasyona uğrarken oluşmayan bu korku iklimi yeni türle birlikte yaşanıyor, ülkeler art arda önlemler alıyorsa, ortada ciddiye alınması gereken bir durum var demektir.

MEDYA YİNE TESKİN EDİYOR

Türk medyasında maalesef tıpkı geçen yıl olduğu gibi, uzmanlar aracılığıyla halkı teskin edici haberler yapılıyor. Hatırlayın, maske takılması daha riskli diyenleri gördük. Virüs, Türk genine karşı etkisiz diyenleri gördük. Sirkeli su koronavirüsü öldürüyor diyenleri gördük. Ve bu sözlerin sahipleri profesör, doçent unvanlı bilim insanlarıydı.

Artık her birimiz bu salgına karşı tecrübeliyiz. Sözde uzmanların yapacağı yatıştırıcı, sakinleştirici cümlelere aldanmayıp; ülke olarak, toplumsal ve bireysel tedbirleri sıkılaştırmalıyız.

TÜRKİYE’Yİ BİR SÜRE DIŞ DÜNYAYA KAPATIN!

Hükümetin aldığı İngiltere kararı tedbirler bağlamında çok doğru bir adım oldu. İktidar, turist gelmeyecek, ekonomi daha da kötüye gidecek korkusunu artık bir kenara koymalı. Vatandaşının sağlığını her şeyin üstünde tutmalı. Sadece İngiltere’ye değil, tüm dünyaya kapıları bir süreliğine kapatmalıdır.

Hafta sonu ülkeyi kendi vatandaşlarına kapatıp turistlere açmanın hiçbir adil ve tutarlı açıklaması yok. Bu virüs illeti Türkiye’ye dışarıdan geldi. Hükümet, virüsün asıl kaynağı olan yurt dışı girişlerini kapatmadıkça bu sorun içerideki önlemlerle son bulmayacak.

AKILLARDAKİ ORTAK SORU

Dünyada ve ülkemizde vaka sayılarında ve can kayıplarındaki artışa rağmen aşı gelişmeleri nedeniyle umut ve iyimserlik atmosferi hakimdi. İngiltere’den gelen haber moralleri altüst etti.

Şimdi insanlığın aklında tek bir soru var: Bulunan onca Kovid-19 aşısı, yeni türe karşı etkili olacak mı?

Yorumlar

Popüler Yayınlar