TRUMP USULÜ DARBE GİRİŞİMİNİN ARDINDAN

Alp Ramazanoğlu |

Kasım 2020 seçimleri ABD tarihine sadece sonuçlarıyla değil, seçim sonrası ‘sivil darbe’ teşebbüsüne varan olaylarıyla geçti.

Biden’ın başkanlığının resmen onaylanacağı gün, Trump yanlıları ABD Kongresi’ni bastı, oylamayı durdurdu.  Kongre’de bir gösterici ABD bayrağını indirip yerine Trump’ın seçim flamasını astı. Uzunca süren işgalin getirdiği manevi yıkımın yanında bilanço da ağır oldu. Ülke basını olaylarda can kayıplarının ve yaralının olduğunu aktardı. Dünyaya örnek olarak gösterilen Amerikan demokrasisinin ise uluslararası alandaki büyük itibarı çizik yedi.

İÇ SAVAŞ TRAVMASI

ABD, geçmişte kanlı bir iç savaş yaşamış, Kuzey-Güney olarak bölündüğü 1861-1865 yıllarında 1 milyona yakın insanını kaybetmiş; barış sağlandıktan çok kısa bir süre sonra Başkan Abraham Lincoln’ü suikaste kurban vermiş bir ülke.

İç savaşın ardından 160 yıla yakın süre geçse de ülkede o günlerin travması hala taze. Dünkü Kongre baskınında kullanılan ‘Güney bayrağı’ adeta kutuplaşmanın getirdiği tehlikeli bölünmüşlüğün boyutlarını gözler önüne serdi. Bu bayrak, Trump flamasının asılmasının etkisinin çok ötesinde bir anlama sahipti. Ülkede yeni bir iç savaşın çok da ihtimal dışı olmadığını gösterdi.

ABD’de demokratik kurumlar her şeye rağmen çok güçlü. Bu sayede ‘Sivil darbe’ girişimi bastırıldı. Kongre saatler sonra yeniden toplandı ve Joe Biden’ın başkanlığını tescil etti. Partisindeki önemli isimlerin de desteğini kaybeden Trump, yenilgiyi kabul ettiğini ve 20 Ocak’ta görevi ‘sorunsuz’ şekilde devredeceğini açıkladı. Bundan daha fazla ne kadar sorun çıkarabilirdi ki!

BAŞKA LİDERLERE ÖRNEK OLUR MU?

Tarihe geçen bu olayların ardından aklımda bazı sorular var: Trump’ın yenilgiyi kabul etmemesi ve kitleleri peşinden sürükleyip bir sivil darbe kalkışmasının önünü açması, otoriter yönetim altındaki bazı ülkelerin liderlerine örnek olur mu?

Peki o ülkelerin çok derin yaralar almış demokratik kurumları, ABD’nin yaptığı gibi seçim tanımazlıkla başlayan kalkışmayı bastırabilir mi?

İyimser bir tahmine göre; Trump’ın başarıya ulaşamaması, onu örnek alabilecek liderlerin önemli ölçüde cesaretini kırmıştır.

ABD, atlattığı bu büyük felaketle, yalnız kendi geleceğini değil, çok farklı ülkelerin kaderini olumlu yönde etkilemiş olabilir…

Yorumlar

Popüler Yayınlar