MALTEPE/ÇÖPTEPE

Alp Ramazanoğlu |

Türkiye’de AK Parti, Adalet Partisi, Anavatan Partisi, Demokrat Parti fark etmeksizin yıllar içinde hiçbir iktidarla hak mücadelesine cesaret edemeyen sol gruplar ve sendikalar; ilginçtir ki emeğin, iş gücünün en büyük savunucusu ve destekçisi olan CHP’yi sopalar. İktidar gücünden mahrum, yılların ana muhalefetine diş geçirmek kolaydır çünkü.

Kadıköy Belediyesiyle başlayıp, diğer belediyelere sıçrayan Maltepe Belediyesi ile zirve yapan çöpçü grevleri buna son örnek. AK Partili belediyelerdeki işçilere göre, son derece iyi ve insani koşullarda çalışan CHP belediyelerindeki temizlik işçileri; öğretmeni, mühendisi geçtim; doktor maaşını aşan bir taleple greve gittiler. İstanbul’u 25 yıl boyunca AK Parti zihniyetinin yönetmesini sağlayan çöp dağları kabusunu yeniden yaşattılar. Cumhurbaşkanı Erdoğan başta olmak üzere, iktidar bloğunun söylemlerini tümüyle haklı çıkardılar.

Bazı az zekalı CHP’li belediye başkanlarının asgari ücreti açık artırmaya dönüştüren popülist yaklaşımlarının bedelidir bu. Tabii hırsızın hiç mi suçu yok? Aynı belediye AK Parti yönetimindeyken işine gücüne bakan aynı işçiler; belediye CHP’ye geçince birden sınıf bilincine kavuşup grev yapıyor. AK Parti döneminde aza kanaat getiren işçiler, CHP’nin çalışma ve maaş koşullarını iyileştirmesini beğenmez oluyor, çok daha fazlasını istiyor. Bunun ne sınıf bilinciyle bir alakası var ne de işçi haklarıyla. Bunun adı en hafif tabiriyle şımarıklık. Pandemi döneminde toplanmayan çöplerle halk sağlığının hiçe sayılması ise bir başka fiyasko.

Bu işçilerin İstanbul’da neden oldukları çöp dağlarının bedeli CHP için çok ağır olacak. AK Parti ve MHP’nin seçim meydanlarında bol bol göreceğiz çöp fotoğraflarını. Cumhur İttifakı’nın “CHP çöptür, çukurdur” söylemi videolarla desteklenecek. Kayseri’deki, Erzurum’daki, Kütahya’daki Osman amca, Ayşe teyze, grevin neden olduğu çöp dağlarına bakarak oy verecekler, CHP’yi suçlayacaklar.

Türk halkı malum, sol partileri, sağ partilere göre daha hızlı cezalandırıyor. Cumhurbaşkanlığı seçimleri ve genel seçimler yine kaybedildiğinde, yerel seçimlerde alınan belediyeler yeniden AK Parti/MHP yönetimlerine geçtiğinde, göreceğiz bu işçileri. Tabi ki o zaman geldiğinde, şuan iktidar bloğu belediyelerinde çalışan işçiler gibi sorun çıkarmadan işlerini yapmaya devam edecekler. Kendilerine mümkün olan en iyi şartta maaş vermeye çalışan CHP yönetimine daha fazla taleplerle dayılandıkları gibi kafa tutamayacaklar. Bu sebeplerle diyorum ki işçi mücadelesi değil bu yaptıkları, açgözlülüğün ve ikiyüzlülüğün ta kendisi.

Türkiye’de tabii ki de herkes iyi maaş alsın, yüksek standartlarda yaşasın. Ancak piyasa koşulları her malın ve hizmetin değerini belirlediği gibi emeğin de değerini belirler. Uzmanlık, eğitim ve deneyim gerektiren nitelikli mesleklerde ücretler yüksekken, herkesin yapabileceği niteliksiz işlerde ücretler düşüktür. Bu, sosyalist-komünist ülkeler dahil dünyanın her yerinde böyledir.

Daha doğrusu böyleydi. Sözde serbest piyasa ekonomisinin işlediği Türkiye hariç… Gelir adaletsizliğiyle meşhur ülkemizde niteliksiz çöpçünün, nitelikli meslek sahiplerinden daha fazla maaş aldıkları günlere geldik.

Teşekkürler CHP’nin açık artırmacı popülist belediye başkanları ve şovmen sendikalar. Okumayı, eğitimi, idealleri değil de, cehaleti ve niteliksizliği özendirdiğiniz için…

Yorumlar

Popüler Yayınlar