İYİ PARTİ’NİN TERCİHİ

Alp Ramazanoğlu |

Bir türlü adı konulamayan CHP-HDP ittifakı veya HDP’nin CHP ve İyi Parti’nin bileşeni olduğu Millet İttifakında yer alması meselesi son dönemde yeniden gündemde. Bu bağlamda fitili ateşleyen isim İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu oldu.

İmamoğlu’nun Meral Akşener ve Pervin Buldan’lı Dünya Kadınlar Günü mesajına çeşitli siyasi çevrelerden farklı tepkiler geldi. Cumhur İttifakı, uzun süredir olduğu gibi yine İyi Parti’yi terör destekçisi olmakla suçladı. Zaten yıllardır bu şekilde itham edilen CHP ise söylenenlere kulak asmadan HDP ile ilişkisinden taviz vermiyordu. Cumhur İttifakına ise hedef olarak Millet İttifakının yumuşak karnı gibi algılanan İyi Parti kalıyordu.

CHP’nin HDP ile ilişkisi üzerinden İyi Parti’nin Millet İttifakı’ndan koparılması, Cumhur İttifakı için çok kritik. Başarılı olurlarsa 2023 seçimlerini rahat bir şekilde kazanacaklarını düşünüyorlar.

İBB Başkanı İmamoğlu’nun paylaşımına, İyi Partili önemli siyasetçilerin sert tepki göstermesi, Cumhur İttifakının umutlarını artırmıştı. Ancak Genel Başkan Meral Akşener’in kararlı açıklamaları, Millet İttifakına şimdilik güç verdi.

Son olayla ayan beyan ortaya çıktı ki, Akşener’in sağlam duruşuna karşın İyi Parti, Millet İttifakına pamuk ipliğiyle bağlı. Partinin önünde iki seçenek var: Birincisi, Erdoğan’ın iktidardan gitmesi için HDP ile örtülü işbirliğine razı olmak; ikincisi ‘HDP ile asla bir araya gelmeyiz’ diyerek Cumhur İttifakına eklemlenmek ve Erdoğan’ın önünü açmak. Üçüncü bir yol veya ittifak ise sadece ilk turda mümkün. Cumhurbaşkanlığı Seçimi ikinci tura kaldığı takdirde İyi Parti önünde sonunda iki seçenekten birini tercih etmek zorunda kalacak.

İyi Parti’nin tabanı laik, eğitimli milliyetçilerden oluşuyor. Ve bu kesim 2019 Yerel Seçimlerindeki oy refleksiyle birinci seçeneği tercih ettiğini göstermiş oldu. İyi Parti, HDP karşıtlığı nedeniyle Millet İttifakından ayrılırsa, taban partinin peşinden gitmeyecek, bu kesin. Partide Akşener dışında bu gerçekliğin farkında olan çok az kişi var.

İmamoğlu’na dayılanan İyi Parti’li siyasiler tabanlarının ne istediğini, birinci önceliklerinin ne olduğunu iyi analiz etsin. HDP alerjisi yüzünden Cumhur İttifakına doğrudan veya dolaylı bir şekilde eklemlenmiş bir İyi Parti’nin Türk siyasi tarihinde bir geleceği olmayacak.

Tabii MHP ile birleşmeyi bir gelecek olarak tasavvur ediyorlarsa o başka. Buyursunlar Millet İttifakından ayrılsınlar. Türkiye siyaseti zaten partiler mezarlığı... Bir çivi de İyi Parti için çakılır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar