FUTBOLDA TARİHİ KRİZ

Alp Ramazanoğlu |

Avrupa futbolunun zirvesindeki kulüplerden 12’si, tarihi bir krizin fitilini ateşledi. UEFA ve FIFA organizasyonlarından ayrıldıklarını açıklayan dev kulüpler, Avrupa Süper Ligi adı altında kapalı devre bir lig oluşturduklarını ilan etti.

15 kurucu kulübün yer alacağı ligde küme düşme olmayacak. Sezon içerisindeki başarılarına göre 5 Avrupa kulübü de lige davet edilecek. Bu kurucu olmayan 5 kulübün ligdeki yeri sabit olmayacak ve her sezon başka bir kulüp organizasyona davet edilecek. Kurucu 15 ve davetli 5 kulüp olmak üzere 20 takımdan oluşan lig, iki gruba ayrılacak. Grupları ilk 3 sırada bitiren takımlar doğrudan çeyrek finale çıkacak. İki grubun 4. ve 5.’si dört takım, çeyrek finale çıkacak son 2 takım arasında yer alabilmek için play-off oynayacak. Sezon; çeyrek final, yarı final ve final maçlarının ardından tamamlanacak ve şampiyon belirlenecek.

FUTBOL RUHUNA KAST

İngiltere’den Manchester United, Liverpool, Chelsea, Arsenal, Manchester City ve Tottenham; İspanya’dan Real Madrid, Barcelona ve Atletico Madrid; İtalya’dan Juventus, Milan ve Inter tartışma yaratan organizasyonun kurucu 12 kulübü oldu. Adı henüz açıklanmayan 3 kulübün daha organizasyonun kurucuları arasında yer aldığı bildirildi.

Bu organizasyon basketboldaki NBA ve EuroLeague ile benzerlikler taşıyor. Zaten bu ligin teşvik edeni ve sponsoru ABD’li bir finansman şirketi.

Avrupa Süper Ligi, ilk bakışta kulağa hoş gelebilir ancak futbol ve basketbol, birbirinden çok ayrı sporlar. 12 kulübün, daha fazla para kazanabilmek hırsıyla giriştiği bu başkaldırı, futbolun doğasına aykırı. Futbolu dünyanın en popüler sporu yapan o mücadeleci ruhu yerle yeksan ediyor.

KISTAS BAŞARI DEĞİL

Şampiyonlar Ligi tarihinin açık ara en başarılı kulübü olan Real Madrid, eğer İspanya Ligi’ni (La Liga) ilk 4 sırada bitiremezse, Şampiyonlar Ligi’ne katılamıyor. Yani Avrupa futbol tarihinin en başarılı takımı da olsan, ‘Devler Ligi’ne katılabilmek için önce hak etmen gerekiyor. Ancak Avrupa Süper Ligi’nde bu yok. İstersen kendi ülke ligini son sırada bitir. Yine de Avrupa Süper Ligi’ne katılıyorsun. Eğer futbol için konuşuyorsak, böyle bir adaletsizliği bu spor kaldırmaz. Kabul ettiği yerde ise kendi sonunu getirir.

Şampiyonlar Ligi’ne burun kıvıran kulüplere bir bakalım; Real Madrid, Barcelona ve Juventus dışındaki 9’u zaten her yıl Devler Ligi’ne katılmaya hak kazanamıyor. Atletico Madrid, Arsenal, Tottenham ve Manchester City’nin Şampiyonlar Ligi şampiyonluğu yok. Manchester City, finale bile çıkabilmiş değil. Milan, Arsenal ve Tottenham, bu sezon Şampiyonlar Liginde yoktular. Dolayısıyla bu 12 kulübü bir araya getiren ortak nokta, tarihteki ve günümüzdeki başarıları değil, mevcut zenginlikleri ve tabii daha fazla kazanmak istemeleri.

“UEFA’NIN GALATASARAY’A İHTİYACI VAR”

Başkaldırıya çok şiddetli ve haklı bir tepki gösteren UEFA ve FIFA’nın yanında, 12 kulübün bağlı bulunduğu İngiltere, İspanya ve İtalya futbol federasyonları dahil, UEFA’ya bağlı tüm federasyonlar bu projenin karşısında. Kulüplerin ve futbolcuların çeşitli yaptırımlara maruz bırakılacakları ilan edildi. Türkiye Futbol Federasyonu da net ve sert bir reaksiyon verdi. TFF, lige davet edilebileceği iddia edilen Galatasaray veya Fenerbahçe’nin olası adımlarına karşı ceza uygulayacağını açıkladı.

Avrupa’nın futbol devlerinden Bayern Münih bu projeye katılmayacak. Tarihi sönük olsa da son yılların sansasyonel kulübü Paris SG de Avrupa Süper Ligi’nde olmayacak. Sevilla, Borussia Dortmund, Ajax, Lyon, Zenit, Liepzig ve Porto kulüpleri de daveti geri çevirdiklerini bildirdi.

Kıta ülkelerindeki tüm siyasetçilerin de reddettiği projeye en net tepki İngiltere Başbakanı Boris Johnson’dan geldi. Katılımcı İngiliz kulüplerine karşı yeni yasal düzenlemeler getireceklerini açıklayan Johnson, “Avrupa Süper Ligi’ni bitireceğim” dedi.

Krizin yankıları tüm Avrupa’da sürerken, UEFA Başkanı Aleksander Ceferin, diğer ülkelerin büyük takımlarına seslendi. Ceferin, “UEFA turnuvalarının Galatasaray, Celtic, Rangers ve Dinamo Zagreb gibi takımlara ihtiyacı var. İnsanların bir şansı olduğunu bilmesi gerekiyor. Biz onların hayallerini canlı tutmalıyız” dedi.

ÖLÜ DOĞACAK

Avrupa Süper Lig projesi, 12 kulüp tarafından açıklanalı henüz üç gün bile olmamasına rağmen ölü doğacağa benziyor. İngiliz medyası 2 İngiliz kulübünün organizasyondan çekilmeye hazırlandığını yazdı. Real Madrid ve Juventus başkanları dışında projeyi açıkça savunan bir üye de yok.

12 kulüp, arkalarında Amerikan emperyalizminin, Amerikan açgözlülüğünün olduğu bu yapılanmalarına karşı böyle büyük bir tepki alacaklarını tahmin edemediler. Avrupa Süper Ligi, 12 kulüp dışındaki tüm aktörlerin birleşmesi sayesinde akamete uğratılmalı. UEFA ise bu 12 kulübü küstürmeyecek, onları UEFA bünyesinde mutlu edecek bir formülü hayata geçirmeli.

Futbol, endüstrileşerek zaten yeterince kan kaybetti. İçine dahil olup da kirletmediği hiçbir yapı bırakmayan Amerikan emperyalizmine kurban edilmemeli.

Yorumlar

Popüler Yayınlar