BASKETBOL ÜLKESİ

Alp Ramazanoğlu |

Anadolu Efes’in EuroLeague şampiyonluğu bir kez daha gösterdi ki Türkiye bir basketbol ülkesi. Kulüpler bazında Anadolu Efes ve Fenerbahçe’nin Avrupa zirvesine çıktığı EuroLeague zaferlerinin yanı sıra yine bu iki takımın EuroLeague’de elde ettiği ikincilikler ve final four başarıları orada duruyor. Türkiye’nin kazandığı ilk EuroLeague şampiyonluğu ise kadın basketbolunda Galatasaray ile gelmişti. Fenerbahçe kadın basketbol takımının da bu alanda ikincilikleri var.

EuroCup, FIBA Avrupa Şampiyonlar Ligi, EuroChallenge, Koraç Kupası gibi devam eden veya kaldırılmış organizasyonlarda şampiyonluk kazanan ya da final oynayan pek çok takımımız oldu.

Kıta genelinde kazanılan bunca derecenin besleyeni ise şüphesiz Türkiye Basketbol Süper Ligi… Ligimiz Avrupa basketbolunun en üst düzey ulusal ligleri arasında yer alıyor.

Ligimizin kalitesine, kulüplerimizin potansiyeline baktığımızda; ilerleyen yıllar, Avrupa basketbolunda daha fazla şampiyonluklar elde edeceğimiz yönünde ümit veriyor.

YENİDEN MİLLİ TAKIM

Milli takımlar bazında ise hem Dünya Kupası’na hem de Avrupa Şampiyonası’na (EuroBasket) istikrarlı bir şekilde katılıyoruz. Milli Takımımız, EuroBasket’te 2001 yılında final oynadı ve Yugoslavya’ya kaybederek Avrupa ikincisi oldu. Dünya Kupası’nda da bir finalimiz var. Türkiye, 2010 yılında çıktığı finalde ABD’ye kaybederek dünya ikincisi oldu. Final oynadığımız her iki organizasyonda da ev sahibi ülkeydik. Seyirci desteğinin elde edilen başarılarda çok büyük payı oldu. Yediden yetmişe herkesin basketbolu konuştuğu, Türk milletinin Milli Takım etrafında kenetlendiği harika günlerdi.

Kulüplerdeki başarılarımızı son yıllarda maalesef Milli Takıma taşıyamıyoruz. Tabii bunda kulüplerimizin yabancı ağırlıklı kadroları nedeniyle Milli Takımımızı eskisi kadar besleyememesinin önemli bir payı var.

Türkiye, bir basketbol ülkesi olarak çok ciddi potansiyele sahip. Ve bu güç, koçuyla yöneticisiyle ancak Türk basketbol adamlarının elinde yeniden yükselebilir.

2001 ve 2010 başarıları ortada… Kulüp bazındaki zaferleri Milli Takıma taşımanın birinci yolu geçmişi hatırlamaktan geçiyor. O yıllarda başarıyı getiren yöntemlerin günümüz basketboluna adapte edilmesiyle yetişecek yeni jenerasyonlar Milli Takımı önce finale daha sonra da şampiyonluğa taşıyacaktır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar