AFGAN COĞRAFYASINDA YENİ DÖNEM

Alp Ramazanoğlu |

Afganistan’da son ABD askerlerinin de çekilmesiyle 20 yıllık işgal biterken ülke yeni bir döneme başlamış oldu. Hiç şüphe yok ki bu yeni koşullar, sadece Afganistan’ı değil Orta Asya ülkelerini, Rusya’yı, Çin’i, Pakistan’ı, Hindistan’ı, İran’ı ve İran üzerinden Orta Doğu ülkelerini, Türkiye’yi ve Avrupa’yı etkileyecek. İşgalin baş faili ABD ise okyanus ötesinde olmanın coğrafi konforuyla göç meselesinden bölgenin istikrarsız ekonomisinden ve terörden olabildiğince az zarar görecek.

Tabii terör, farklı ülkelerdeki ABD üslerini hedef alabilir. Bu hedef olma durumu da ABD’nin o ülkelerdeki emperyalist açlığının ve sömürüsünün küçük bir faturası olarak yansıyacaktır.

Taliban Afganistanı’nın dünya kamuoyunda algılanan bir numaralı tehdidi düzensiz göç meselesi. Daha şimdiden milyonlarca Afgan ülkeyi terk etmenin telaşına düşmüş sınırları aşmaya çalışıyor. Halihazırda zaten birkaç yıldır giderek artmakta olan Afgan göçü, Taliban’ın icraatlarına bağlı olarak kitlesel bir göçü tetikleyebilir. Bunun karşısında sınırları korumak diğer ülkeler için çok zorlu olacak.

SAMİMİYET SINAVI

Türkiye’de, iktidarıyla muhalefetiyle hem siyasetçilerde hem de vatandaşlarda göç akınına karşı ortak bir söylem birliği var. Ülkemiz yeni sığınmacıları kaldıramayacağı gibi sayıları 5,5-6 milyona yaklaşan mevcut sığınmacı nüfusunu azaltmanın, başta Suriyeliler olmak üzere bu insanları ülkelerine göndermenin hesaplarını yapıyor. İktidar, Suriye lideri Esad ile görüşmeyerek Suriyelilerin ülkelerine dönmesinin bir türlü gerçekleşmemesine sebep oldu. Aynı hatayı Taliban’a karşı yapmayarak sayıları milyonları bulabilecek Afgan göçünü yerinde engel olmaya çalışıyor.

Taliban ile görüşme, hem bu bağlamda hem de Afganistan’ın yeniden inşasından pay alabilme hedefleri için doğru bir yaklaşım. Umalım ki hükümet aynı yaklaşımı Esad yönetimi içinde uygular.

Yeni Afgan göçü almamanın ve mevcutları göndermenin yolu Taliban ile görüşmekten, Suriyelileri ülkelerine göndermenin yolu da Esad ile barışmaktan geçiyor. Tabii bugünkü iktidar göçmenleri ülkelerine gönderme niyetinde samimiyse…

Yorumlar

Popüler Yayınlar