GÜNEY KIBRIS’IN ATATÜRK DÜŞMANLIĞINDAN ÇIKARILACAK DERSLER

Alp Ramazanoğlu |

Dün, Güney Kıbrıs’tan bir haber Türkiye’nin gündemine oturdu. Güney Kıbrıs Eğitim Bakanlığı, okullara geçtiği acil genelgede öğretmenlere İngilizce kitabında yer alan bir bölümün yırtılması talimatını verdi.

O bölümde Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, övgü dolu ifadelerle Rum öğrencilere tanıtılıyor, Atatürk’ten “Türkiye’nin en büyük kahramanı” olarak bahsediliyordu.

Genelgeye karşı çıkan Güney Kıbrıs Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası, Bakanlıktan izahat istedi. Bazı muhalif Rum çevrelerce de karar eleştirilirken Bakanlık ileri bir adım daha atarak kitapların tümden toplatılacağını açıkladı.

Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden ise karara çok sert tepkiler geldi. İktidarı ve muhalefetiyle “Atatürk ortak değerinde” verilen bu reaksiyon çok anlamlı ve güzeldi.

Güney Kıbrıs hükümetinin, Atatürk ve Türk düşmanlığıyla aldığı hadsiz ve kompleksli karar; Rum/Yunan milliyetçilerince alkış alırken adanın yeniden birleşmesini destekleyen Rumlarda hayalkırıklığıyla karşılandı.

Çünkü Birleşik Kıbrıs fikrinin uçuk ve uygulanması imkansız bir hayal olduğu bir kez daha kendini gösterdi.

AKINCI VE AKINCI GİBİLER

Bu karar karşısında asıl düşünmesi ve tepki vermesi gerekenler önceki KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve onun Rum’a sevdalı kitlesi… Onlar unutsa da biz bir kez daha hatırlatalım: Bugün adanın bölünmüşlüğünün sebebi Rumların Kıbrıs’ı Giritleştirmek istemeseydi. Yani adadaki Müslüman Türk varlığının yok edilmesi veya göçe zorlanması, bunun neticesinde Kıbrıs’ın tıpkı Girit’te olduğu gibi kalan Rum nüfusuyla sorunsuz bir şekilde Yunanistan’a bağlanması…

Osmanlı, 20’nci yüzyılın başındaki zayıflığıyla Girit’te Türk/Müslüman varlığının yok edilmesine ve adanın Yunanistan’a bağlanmasına engel olamadı. Ancak Türkiye, aynı soykırımın Kıbrıs’ta tekrarlanmasına Yunanistan’ın Girit’te olduğu gibi Kıbrıs’ı ilhak etmesine izin vermedi. Kıbrıs Barış Harekatı’yla, adadaki Türk varlığı korunmuş oldu.

Tarihteki Girit örneğini hiç bilmeyen ya da bilmezmiş gibi yapan Akıncı ve avanesi, bizzat kendilerinin ve aile büyüklerinin Kıbrıs’ta yaşadıkları zulümleri bile unutmuş, akıllarından silmiş durumdalar.

Onlar ne kadar aşağılıkça bir şekilde acı dolu günleri hatırlamak istemeseler de Güney Kıbrıs’taki Rum komşuları, Türk düşmanlıklarını Akıncı ve avanesinin gözlerine sokmaya peyderpey devam ediyor. İşte son örnek Türkiye’nin kurucu lideri Atatürk’e yapılan terbiyesizlik…

Hala anlamış değiller hala görmüş değiller hala Türkiye’ye soğuk ve mesafeliler.

Rum aşığı Akıncı ve kitlesi, kasabına aşık aptal bir koyun gibi boğazına dayanan bıçağı yalamaya devam etse de; Türkiye, vefalı Kıbrıslılar ve adadaki Türk varlığının bekası için asla Kıbrıs'tan vazgeçmeyecek.

Yorumlar

Popüler Yayınlar