MUHALEFETİN ADAYI NASIL VE KİM OLMALI

Alp Ramazanoğlu |

Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı, Türkiye siyasetinde son günlerin en önemli tartışma sorusu. Birinci turdaki seçimlerde tek adayla mı çok adayla mı yarışılacağı meselesi, tartışmaların asıl odak noktası. Daha sonra ise aday ve adayların kim olacağına yönelik tahminler yürütülüyor.

İttifakın ilk turda çatı adayla çıkması gerektiğini savunanların karşısında ben de çok aday tercihinden yanayım. İttifak bileşenleri ve muhalefetteki diğer partiler birinci turda kendi adaylarıyla çıkmalı, böylece ikinci turda Erdoğan’ın karşısında yarışacak adayı muhalif seçmen belirlemeli.

Seçim ikinci tura kaldığında muhalif seçmen Erdoğan’a karşı yarışacak aday arkasında zaten konsolide olacak. Şartlar buyken daha ilk turdan muhalif seçmene çatı aday dayatmak etik ve demokratik değil.

Çatı aday yöntemi, Erdoğan’ın ilk turda seçimi kazanma ihtimalini de güçlendirecektir. Çatı adayı beğenmeyerek küskün hale gelecek bazı muhalif seçmenlerin sandığa gitmemesi, Erdoğan’ın olası zaferinin kapılarını açacaktır. Ekmeleddin İhsanoğlu vakası ve Abdullah Gül ısrarları hatırlanınca, çatı aday meselesinin tüyleri diken diken etmesi şaşırtmıyor.

İMAMOĞLU VE YAVAŞ

Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayları arasında adları en çok anılan siyasiler şüphesiz İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş. Her iki başkanın adaylığı hususunda en büyük handikap Büyükşehir Belediye Meclisleri’ndeki Cumhur İttifakı çoğunluğu. İmamoğlu ya da Yavaş’tan birinin aday olması durumunda 25 yıl sonunda kazanılan İstanbul veya Ankara Büyükşehir Belediyelerinden biri el değiştirecek. Başkanlık, meclisteki Cumhur İttifakı çoğunluğu nedeniyle AK Partili bir isme geçecek. Büyükşehir Belediye Meclislerinde çoğunluğa sahip olmadan böyle bir adım atılması çok zor şartlarda kazanılan Türkiye’nin en büyük ve en önemli iki büyükşehrinden birinin AK Parti’ye bedavadan teslim edilmesine yol açacak.

Bu şartlar nedeniyle İmamoğlu da Yavaş da görevlerini tamamlamalılar. Başkanlık sistemi ya da parlamenter sistemin hangisinin uygulanacağı henüz belli olmayan 2028 seçimlerinde bu iki başarılı ismin adaylığı, geleceğin konjonktürüne göre yeniden değerlendirilebilir.

GÖNLÜMDEKİ ADAY

Muhalefet bloğunda seçime katılacak her parti ilk tur cumhurbaşkanlığı seçiminde kendi adayını çıkarmalı. Parti liderleri bu sürecin doğal adayları.

Bu koşullarda ikinci turun en büyük iki favorisi, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve İyi Parti lideri Meral Akşener olacaktır. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeniden seçilebilmek için bu iki liderden biriyle yarışacak.

Millet kimi ikinci tura taşır, Tayyip Erdoğan daha kolay yenebileceğini düşünerek kimi karşısında ister bilmiyorum.

Ancak halkının çoğunluğunun Müslüman olduğu laik Türkiye Cumhuriyeti, 100’üncü yılına tarihinde bir ilkle, kadın cumhurbaşkanıyla girmeli diye düşünüyorum...

Yorumlar

Popüler Yayınlar