İNDİRİM BEKLENTİSİ

Alp Ramazanoğlu |

Doların 18 liradan 11 liraya düştüğü 20 Aralık’tan itibaren toplumda bir beklenti oluştu. Artan dolarla beraber hızla zamlanan fiyatlar, doların bir anda düşmesi sonrası geri gelmedi. Bu duruma halkta son derece haklı bir tepki var. Ancak uzmanlar fiyatların öyle zamlandığı gibi hızla düşmeyeceğini bunun için 2 aylık bir süreye ihtiyaç olduğunu belirtiyorlar.

Fiyatların geri gelmemesinde veya istenen oranda inmemesindeki asıl sebep kurdaki değişimler. Dolar, ben bu yazıyı yazarken 13,09 civarında seyrediyordu. Halbuki geçen hafta büyük düşüş sonrası 10,50’nin bile altına inmiş sosyal medyada #dolar9lira etiketleri bile açılmıştı.

Dolardaki fiyatlanma zeminin bu derece kaygan olduğu bir ortamda marketlerden tutun da diğer tüm sektörler beklemeyi tercih ediyor. Dolar yeniden artar mı tedirginliği fiyatların düşmesini de engelliyor.

Ekonomimizin bir an önce istikrara kavuşabilmesindeki ilk koşul, dolar kurunun 11 ise 11, 13 ise 13 bir rakama oturması. Bu olduğu zaman üreticisi de tüketicisi de herkes önünü görebilecek.

Öngörülebilirliğin olduğu yerde indirimler de gelir, fiyat istikrarı da sağlanır.

Bu hedef, Türk Lirası’na olan güvenin yeniden tesis edilmesiyle taçlanırsa kara kışın sonu gerçekten bahar olacaktır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar