İSTANBUL'DA KARLI MART

Alp Ramazanoğlu |


İstanbul, son 35 yılın en karlı mart ayını yaşıyor. Karın bir hafta yerden kalkmadığı ocak yağışlarına oranla daha zayıf, mart ortalamalarına göreyse olağanüstü hava koşullarına şahit oluyoruz.

Yaygın kanaatin aksine mart, gerçekte ilk 20 günü itibariyle bir kış ayı. 21 Mart ekinoksuyla beraber son 11 günüyle ise bahar ayı.

Mart, mevsimler arası bir geçiş ayı olsa da, bu yıl olduğu kadar soğuk ve kar yağışlı geçmiyordu. Geçen yıl yaşanan şiddetli kuraklığın sonrasında bir müjde gibi gelen kar tabii ki de başımızın tacı.

İstanbul’da hava aslında kararsız. Kışın ve baharın adeta kavgasını izliyoruz son günlerde. Kar yoğun bir şekilde bir süre yağıyor, ardından güneş açıyor, biraz sonra doluyla başlayan ve yoğun kara dönen bir yağış hakim oluyor, peşinden yine güneş açıyor. Tabi mart karı, ocaktaki kadar dayanıklı olmadığı için açan güneş karşısında hemen eriyor ve zemine tutunamıyor.

Baharın ‘geleceğim’ kışın ‘gitmeyeceğim’ kavgası en çok biz İstanbullulara yaradı. Unutamayacağımız, uzun yıllar dost sohbetlerinde konuşacağımız, evlatlarımıza anlatacağımız bir kışı yaşamış olduk. Bu yazı da, bu özel günleri hatırlamak istediğimizde uğrayacağımız, tarihe düşülmüş bir not olarak kalacak.

Kış ne kadar dirense de hiç kimse ve hiçbir şey gibi zamanın akışına mani olamayacak ve yerini bahara bırakacak.

Bu yıl, kuraklıktan uzak, yağışlı bir bahar; kavurup bunaltmayan bereketli bir yaz mevsimi bizlerle olsun…

Yorumlar

Popüler Yayınlar