6+(1)’Lİ MASA

Alp Ramazanoğlu |


CHP ve İYİ Parti liderliğinde kurulan Millet İttifakı, ilk etapta DP, hemen ardından SP ve son olarak DEVA Partisi ve Gelecek Partisi’nin katılımıyla son şeklini aldı. HDP, resmî olarak bulunmasa da dışarıdan bu ittifaka destek veriyor. 

Buradaki her parti, siyasi görüş olarak birbirinden o kadar farklı ki, birliktelik sebeplerini sadece ve sadece tek bir mantık çerçevesine oturtabiliyorlar. O da parlamenter sistem… Bu asgari ortak istekle birleşme, haliyle toplumda samimi görülmemiş olacak ki, hiçbir heyecan uyandırmıyor. 

2018 Seçimlerinde Muharrem İnce’nin yarattığı umut ve heyecan, CHP-İYİ Parti birlikteliğinin getirdiği enerji düşünüldüğünde, bugün 6+(1)'li masanın en başında ölü doğan bir hareket olduğunu anlamak zor değil. 20 yıllık AK Parti iktidarını, AK Parti’den uzaklaşmış veya uzaklaştırılmışlarla yıkmaya çalışmak, muhalif tabanın içine sinmiyor. 

BİTMEYEN SINANMALAR 

DP Genel Başkanı Gültekin Uysal’ın 20 senelik AKP iktidarının tümüyle hesaplaşma çağrısı Babacan ve Davutoğlu’nun olduğu bu samimiyetsiz masayı neredeyse deviriyordu. Bana kalırsa Uysal, söyleminde son derece haklı olsa da Kılıçdaroğlu’nun etkisiyle geri adım atmak zorunda kaldı. SP Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nun üçüncü bir ittifak kurabiliriz açıklaması da masayı salladı. 

“7 hiç benzemez”in bir araya geldiği bu masa, son olarak DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’ın “Seçimlere kendi adımız ve logomuzla gireceğiz” ifadeleriyle tartışılıyor. 

ÜMİT ÖZDAĞ FIRTINASI

Bu kadar sınav yeter. Samimiyetsiz hareketlerle, belirsiz ifadelerle, adresi olmayan çağrılarla dolu kurulmuş masayı dağıtın. 1’i gizli olmak üzere bir araya getirilmiş 7 zıt siyasi partinin uyandıramadığı heyecanı, yankılandıramadığı sesi, tek başına Zafer Partisi ve onun lideri Ümit Özdağ yarattı. 

Özdağ’ın başta sığınmacı sorunu olmak üzere Türkiye’nin can yakıcı her meselesindeki net tavrı ve çözüm önerileri, özellikle gençlerde karşılık buluyor. 

Diğer yandan CHP, bir kimlik bunalımı içinde; ne yaptığı kestirilemeyen, pısırık, çekingen politikalara hapsoldu. 6+(1)'li masa en çok CHP’yi olumsuz etkiledi. En büyük ortak olarak kurduğu masanın en büyük esiri oldu. 

Bu böyle gidemez. Hele önümüzde Macaristan örneği varken ders alınmalı; çok geç olmadan, hatta şimdi ve hatta hemen.

Yorumlar

Popüler Yayınlar