HAVADAKİ TEHLİKE

Alp Ramazanoğlu |

Yunanistan Başbakanı Miçotakis, ABD’yi ziyaret etti. Başkan Joe Biden tarafından Beyaz Saray’da düzenlenen özel bir resepsiyon ile ağırlandı. Ziyaret, doğal olarak Türkiye’ye yönelik mesajlar içerdi. Miçotakis, Biden’dan Doğu Akdeniz, Ege Adaları ve Kıbrıs sorunlarına yönelik, ‘lütfen’ sözleriyle başlayan ve yalvarmaya varan destek taleplerinde bulundu. 

Türkiye korkusuyla kuzeyden güneye verdiği üsler, ülkesini bir Amerikan eyaletine dönüştüren Miçotakis için bir gurur nişanesi olmuş durumda. Şimdi Yunan hükümeti verdiği tavizlerin karşılığında F-35 savaş uçaklarını istiyor. Biden yönetimi de bu uçakları Yunanistan’a vermede arzulu görünüyor. 

S-400 bahanesiyle Türkiye’yi F-35 programından çıkaran, verilen peşinata el koyan, Türkiye’nin yeni F-16 taleplerini ise oyalayan bir ABD yönetimiyle karşı karşıyayız. 

Daha önce Fransa’dan Rafale savaş uçaklarıyla hava filosunu güçlendiren Yunanistan’a verilmesi planlan F-35ler Ege’deki dengeyi Türkiye aleyhine ağır biçimde bozacak. 

Türkiye, silah ihtiyacının yüzde 70’ini kendi imkanlarıyla karşılayabiliyor. Karada ve denizde kendi olanaklarımızla çok iyi noktalara geldik ve bununla gurur duyuyoruz. Ancak havada henüz eksiğiz. Yerli savaş uçağı projesi hayata geçene kadar hava filomuzun, sözde müttefiklerimizce güçlendirilecek Yunanistan karşısında zayıf kalacağı aşikar. 

Türkiye’ye çeşitli ambargolar ve oyalama taktikleri uygulayanlar, Yunanistan’a ise bonkörce silah yığmaya devam ediyor. Üstelik Yunan tarafının bu silahların paralarını ödeyip ödeyemeyeceği bile meçhulken bu riski alıyorlar. Adeta gizli kapaklı bir hibe söz konusu. 

YUNANİSTAN DONATILIYOR 

Kara ve denizdeki üretkenliğimiz ve güçlü kapasitemiz karşısında havadaki yerlilik eksiğimiz nedeniyle Yunanistan’ı özellikle hava gücüyle donatıyorlar. Türkiye’yi sadece buradan vurabileceklerinin, bilincindeler. Yerli savaş uçağı projesi hayata geçene kadar, havadaki dezavantajımızı yabancı ülke üretimi savaş uçaklarıyla doldurmamız gerekiyor. 

PAZARLIKLAR BİR ŞANS 

İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliklerine yönelik pazarlıklarda en azından parası ödenen F-35'lerin Türkiye’ye teslimi gündeme getirilmeli, yeni F-16'ların bir an önce verilmesi talep edilmeli. Türkiye’ye F-35’ten sonra F-16 da vermeyip Yunanistan’ı F-35 ile güçlendirmek; Ege’de Yunanistan’ın Türkiye’ye karşı bir hava harekatı yapmasına yol açmak demektir. Yunanistan bu noktada Türkiye’ye karşı kışkırtılacak ve desteklenecek demektir. 

Türk Devleti, umarım bu oyunu ve tehlikeyi görmüştür. F-35’i geçtik, F-16 da verilmeyecekse yerli savaş uçağı üretilene kadar mutlaka Rusya, Çin veya Avrupa üretimi diğer alternatiflere sahip olmamız şart. Kukla Yunanistan’ı ve onun sahibi ABD’yi caydırmanın en iyi yolu bu.

Yorumlar

Popüler Yayınlar