KOSOVA-SIRBİSTAN GERİLİMİ

Alp Ramazanoğlu |

Sırbistan ve Kosova arasında geçtiğimiz hafta yaşanan gerilim, Balkanlar’ın her an patlamaya hazır bir bomba olduğunu herkese bir kez daha hatırlattı.

Kosova’nın tamamında yüzde 4’lük nüfusa sahip olan Sırplar, kuzeyde ise çoğunluklar. Ülkenin yüzde 92’si Arnavut, yüzde 2’si Boşnak, yüzde 1’i Türk ve yüzde 1’i Romanlardan oluşuyor.

Kosova hükümetinin ülkede yaşayan Sırplar da dahil herkese Kosova kimlik kartı ve araç sahipleri için plaka zorunluluğu getirmesi son olayların fitilini ateşledi.

31 Temmuz gecesi kararı protesto eden Sırplar, ülkenin kuzeyinde sınır kapılarına giden yolları kapattı. Büyüyen olaylar nedeniyle Kosova ve Sırbistan tarafında eller tetiğe gitme noktasına gelirken NATO’nun Kosova görev gücü kuzeyde istikrarın tehlikeye girmesi durumunda müdahaleye hazır olduğunu açıkladı.

NATO’nun zorlayıcı arabuluculuk hamlesiyle ülkenin kuzeyindeki Sırplar kapattıkları yolları açtı, Kosova hükümeti ise gerginliğe neden olan kararını 1 Eylül’e erteledi. Bunun üzerine Sırbistan tarafı tansiyonu düşürme kararı aldı.

KOSOVA SORUNUNUN TARİHİ

Osmanlı İmparatorluğu’nun 1389’daki fethine kadar tamamına yakını Sırp olan ve Sırbistan Krallığı’na ait olan Kosova; fetihten sonra Müslüman Türklerin ve Arnavutların iskanıyla büyük oranda İslamlaştı.

1912’deki Balkan Savaşları’ndan sonra Türkler, Anadolu’ya geri dönerken; Kosova nüfusunun büyük çoğunluğu Müslüman Arnavutlardan oluştu. Buna rağmen bölge, yeni bağımsızlığını kazanan Arnavutluk’a değil Sırbistan’a bağlandı. 1918’de Yugoslavya kurulduktan sonra özerk bir bölge olarak Sırbistan’a ait olmaya devam etti.

Sırplar, tarihi toprakları olarak gördükleri Kosova’nın Müslüman Arnavut çoğunluğunu hiçbir zaman önemsemedi. Bölge, Yugoslavya’nın dağılma sürecinde 1999’da çıkan savaş sonucu NATO’nun müdahalesiyle Sırbistan idaresinden koparıldı.

Kosova, 2008’de tek taraflı olarak Sırbistan’dan bağımsızlığını ilan etti.

GÜNÜMÜZDEKİ SAVAŞ RİSKİ

Fiili durumu tanımayan Sırbistan, Kosova’yı kendi toprağı olarak görmeye devam ediyor. Avrupa Birliği öncülüğünde 2011’de başlayan diyalog süreci, iki ülkenin birbirini tanımasını ve ilişkilerin normalleşmesini amaçlasa da müzakereler mütemadiyen çıkan krizler nedeniyle kesintiye uğruyor.

1 Eylül’e kadar dondurulan kimlik-plaka krizi eğer çözüme kavuşturulamazsa Kosova, Avrupa’nın yeni Ukrayna’sı olma tehlikesiyle karşı karşıya…

Yorumlar

Popüler Yayınlar