MİRASÇI TÜRKİYE

Alp Ramazanoğlu |

Göktürk Kağanlığı’nın 8’inci yüzyılda yıkılmasından sonra Türkler, bir daha tek devlet çatısı altında toplanamadı. Bu tarihten itibaren pek çok Türk devleti kuruldu. Kendilerini birbirinden ayırt etmek maksadıyla mensubu oldukları Türk boyunun, kurulduğu coğrafyanın, ülkenin kurucusunun veya hanedanın adını aldılar.

Osmanlı İmparatorluğu, Anadolu Selçuklu Devleti’nin son dönemlerinde Osman Gazi tarafından Bilecik-Söğüt bölgesinde 1299 yılında bir beylik olarak kuruldu. Osman Bey, hem devlete hem de devleti yöneten hanedana adını vermiş oldu. Osmanlı Devleti, kuruluşundan yıkılışına kadar yalnızca Osmanlı Hanedanı tarafından yönetildi. 1923’te rejim ve isim değiştirerek yerini Türkiye Cumhuriyeti’ne bıraktı.

DEVLET-İ ALİYYE

Bizim bugün Osmanlı İmparatorluğu veya Osmanlı Devleti adıyla andığımız ihtişamlı ülkenin resmî adı Devlet-i Aliyye-i Osmaniyye, günümüz Türkçesiyle Yüce Osmanlı Devleti’ydi. Kendilerine kısaca Devlet-i Aliyye yani Yüce Devlet diyorlardı. Çağdaşlarıysa onları Osmanlı İmparatorluğu (Ottoman Empire), Türk İmparatorluğu (Turkish Empire), Osmanlı Türkiyesi (Ottoman Turkey) veya sadece Türkiye (Turkey) olarak isimlendirmişti.

Öyle ki, Olimpiyatlara ilk kez 1908 yılında katılan Osmanlı Devleti, Türkiye adını kullanmıştı. Bu seçim Türkiye isminin Osmanlı makamlarınca da kabul gördüğünün resmî bir kanıtı olarak kayıtlara geçti.

Türkiye ismi aslında Anadolu’nun fethedildiği 1071’den sonra Batılılarca kullanılmaya başlanmıştı. Fetihle gelen yoğun Türk göçleri ve yerli halkın İslam’ı seçip Türkleşmesiyle Anadolu coğrafyası bir asır içinde Türk yurdu kimliğine kavuştu. İlk kez 12’nci yüzyılda İtalyanlar, Turchia (Türkiye) adını kullandılar. Batı kaynaklarında hem Anadolu Selçuklu hem de Osmanlı için zaman zaman Türkiye tabirine yer verildi.

1923’te Cumhuriyeti kuran Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları ise fiili durumu resmiyete çevirerek yeni devletin adını Türkiye koydu.

Türkiye Cumhuriyeti, tarihte o güne kadar Türk adını resmî isim olarak kullanan tek devlet olan Göktürk Kağanlığı’nın, fiili olarak Türkiye adıyla anılan Anadolu Selçuklu Devleti ve Osmanlı İmparatorluğu’nun mirasları üzerine kurulmuş oldu.

Sonsuza kadar var olsun...

Yorumlar

Popüler Yayınlar