MUSK’IN MESAJI VE 3. DÜNYA SAVAŞI

Alp Ramazanoğlu |

Dünyanın en zengin insanlarından Elon Musk’ın sosyal medya devi Twitter’ı satın almak için anlaşması, hemen ardından da vazgeçmesi çok konuşulmuştu. Musk, anlaşmadan çekildiği için Twitter tarafından dava edilmişti. Dava süreci devam ederken dikkat çeken bir mesaj ortaya çıktı. Buna göre Elon Musk’ın, satın alım anlaşmasının finansörlerinden biri olan bankere gönderdiği “3. Dünya Savaşı çıkacaksa Twitter’ı satın almanın bir anlamı yok” mesajı mahkemeye sunuldu. 

Haberin kısa sürede yayılmasının ardından Musk’ın açıklamaları dünya gündemine oturdu. Herkesin aklına “Olası 3. Dünya Savaşı’nın arefesinde miyiz?” sorusu geldi. 

Dünyada siyasi anlaşmazlıklar nedeniyle pek çok gerilim bölgesi bulunuyor. Rusya-Ukrayna başta olmak üzere bugün bölgesel nitelik taşıyan savaşların veya çatışmaların topyekün bir savaşa dönüşebilme ihtimali var mı? Bu kötü senaryo pek çok aydın tarafından ele alınıp değerlendiriliyor. Tarihteki her iki dünya savaşına baktığımızda ülkelerin karşılıklı keskin bir blok halinde taraflara bölündüğünü görüyoruz. Aynı durum Soğuk Savaş’ta çok daha belirgin hatlarla çizilmiş ancak neyse ki korkulan 3. Dünya Savaşı senaryosu gerçekleşmemişti. 

Sovyetler Birliği ve Doğu Bloku’nun dağılmasıyla başlayan 30 yıllık dönemden bugüne kadar bir dünya savaşı tehdidinden söz etmek ‘karamsarlık’ olarak nitelendirilebilirdi. Ancak son yıllarda Rusya’nın toparlanarak yeniden bir küresel güç olarak ortaya çıkması ve Asya-Pasifik’te Çin’in önlenemez yükselişi, ABD’nin Sovyetler Birliği sonrası ilan ettiği tek kutuplu dünyanın sonuna getirdi. 

Günümüzde Doğu Bloku’nun aksine Batı Bloku varlığını NATO öncülüğünde sürdürüyor. Avrupa Birliği de NATO’nun bir tamamlayıcı siyasi unsuru olarak Batı’yı bir arada tutuyor. Karşıda ise yıkılan Doğu Bloku’nun ve Varşova Paktı’nın yerini alabilmiş bir yapılanma söz konusu değil. Bu “zıt ittifak eksikliği” yeni bir dünya savaşı ihtimalini zayıflatan faktör olabilir. Ancak her geçen gün ilerleyen Rusya-Çin ilişkileri bir askeri ittifaka dönüşebilir. İki ülkenin yanına şimdiden İran’ın da ekleneceğini, onları Belarus ve Sırbistan’ın takip edeceğini tahmin etmek zor değil. İçinde bulunduğu Batı ittifakı tarafından sürekli itilen ve yalnız bırakılan Türkiye’nin de ‘Avrasyacı’ bir yaklaşımla ittifak değiştirmesi sürpriz olmaz. Ancak bunların tümü bir varsayımdan ibaret. 

Sovyetler Birliği’nin ardından Rusya ve Çin, bir süper güç olarak ortaya çıktı, ABD’ye meydan okuyorlar. Ancak Varşova Paktı sonrasında yıkılan Doğu Bloku, yeni bir versiyonla ve anlayışıyla kurulamadığı için NATO’yu dengeleyecek bir ittifak dünyada yok. 

Bölgesel gerilimler, çatışmalar ve savaşlar çıkabilir, zaten hep vardı. Ancak yeni bir Doğu Bloku, hadi moda tabirle Avrasya İttifakı kurulmadıkça, dünya savaşının çıkma ihtimali zayıf. 

Elon Musk, spekülasyonları ve manipülasyonlarıyla meşhur bir adam. Bu mesajın mahkeme kayıtlarına bilerek sızdırmış olabilir. Vardır bir hesabı; Twitter’ı daha ucuza kapatmak gibi…

Yorumlar

Popüler Yayınlar