SOYER’İN İFADELERİ

Alp Ramazanoğlu |

İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşunun 100’üncü yılında bir konuşma yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in, isim vermeden son Osmanlı padişahı Vahdettin’i hedef alan sözleri büyük tartışma yarattı. Soyer’in, İzmir’i 4 yıldan fazla işgal eden, hem kentte hem de Batı Anadolu’da büyük katliamlara, yağmalara ve yıkıma neden olmuş, üstelik bugün de ciddi bir savaş ihtimali içinde olduğumuz Yunanistan’a tek kelime etmeyip, bunun tek faturasını dönemin Osmanlı padişahına ve hükümetine çıkarması en hafif tabiriyle adaletsizliktir, haksızlıktır.

Soyer’in sözlerinin Nutuk’ta bizzat Mustafa Kemal Atatürk tarafından söylendiği doğrudur. Ancak Atatürk’ün 623 yıllık bir hanedanı bitiren, binlerce yıllık Türk tarihindeki saltanat sistemini kaldıran, 632’den 1924’e aralıksız 1292 yıl süren hilafeti yıkan bir devrimci lider olduğunu unutmamak gerekir. Böyle tarihi devrimler yapıp yüzlerce, binlerce yıllık kurumları ve düzeni yıkan lider, doğal olarak kaldırdığı sistemi ve onun aktörlerini kötüleyecektir. Getirdiği yeni rejimin oturması ve halk tarafından benimsenmesi için bu politika gereklidir.

Atatürk’ün devrimleri yaptıktan sonra saltanatı ve hilafeti övdüğünü düşünün, o zaman kendisine sormazlar mı “Paşa, bu kurumlar madem iyiydi, o zaman ne diye yıktın?” diye. Böyle olsaydı, zor bastırılan karşı devrimci isyanlar halk desteğini de alarak başarıya ulaşır, Cumhuriyet emekleme aşamasında yıkılır, eski düzen geri getirilirdi.

Rejim oturmuş, sistem halk tarafından benimsenmişken; aradan 100 yıl geçtikten sonra hala aynı cümleleri kurar, üstelik asıl düşmana tek bir eleştiri getirmezseniz şimşekleri üstünüze çekersiniz. Soyer’in yaptığı da aldığı tepkiler de tam olarak budur.

Yorumlar

Popüler Yayınlar