2023 SEÇİMLERİNİN KADERİNİ KIŞ BELİRLEYECEK

Alp Ramazanoğlu |

Başta ana muhalefet CHP olmak üzere diğer muhalif partiler kamuoyundaki rüzgarın Cumhurbaşkanı Erdoğan lehine esmeye başladığının farkında değiller.

Daha yaz mevsimi başına kadar iktidarın gidiyor olduğu algısı tahminin de ötesinde bir gerçeklik şeklinde kabul edilirken, bugün 2023 Seçimleri için en iyimser ifadeyle “ortada” yorumu yapılıyor.

Tablonun değişmesinde muhalefetin yanlış hamleleri kadar iktidarın doğru adımları da etkili oldu. Bu yaz ekonominin iyi gittiği, enflasyonun kışa oranla bir nebze kontrol altına alındığı görünüyor.

Merkez Bankası tarafından 3 ayda yapılan 3,5 puanlık faiz indirimi, buna karşın Amerikan Merkez Bankası Fed’in üst üste faiz artırımları düşünüldüğünde; Türkiye’de doların yükselmemesi gerçekten şaşırtıcı bir sonuç oldu.

Dün, “Merkez Bankası’nın dolar rezervi kalmadı” diye yaygara koparan muhalefet, bugün “Merkez Bankası, dolar satarak kuru baskılıyor” demeye başladı. Dolar rezervi kalmayan, onların ifadesine göre eksi rezervde olan Merkez Bankası, nasıl oluyor da ellerinde olmayan doları satarak kuru sabit tutabiliyor? Muhalefet içine düştüğü bu çelişkiyle kendi kalesine bir gol daha atarak inandırıcılığını kaybediyor.

Seçim anketlerinde görülen yüzde 15-17’lik kararsızlar, AK Parti’den kopan ama muhalefete de gitmeyip bekleyen kırgın seçmenlerden oluşuyordu. İktidarın dış politikadaki başarılı adımlarını içeride ekonomiyle taçlandırması, zaten gönlü AK Parti’de olan küskün seçmeni yine Cumhurbaşkanı Erdoğan paydasında toplamaya başladı.

Eğer hükümet, kurdaki istikrarı kış boyu devam ettirebilir; enflasyonu kontrol altında tutabilirse 2023 Baharı’ndaki seçimleri kazanacaktır. Muhalefet; değil Kılıçdaroğlu, Yavaş veya İmamoğlu’nu aday gösterse de seçimi kaybedecektir.

Çünkü Erdoğan ve seçmeni arasında mantıkla açıklanamayacak duygusal bir bağ var. Geçen yıl atlattığımız kara kışta yapılan anketlerde bile muhalefete yönelmeyip “kararsız” olan bu insanlar, cepleri biraz rahatladığında Tayyip Erdoğan’ı bağırlarına basacaktırlar.

2023 Seçimlerinin kaderini, hükümetin kışın uygulayacağı ekonomi politikaları belirleyecek. Erdoğan, kışı yenerse seçimleri de kazanacak, kışa yenilirse seçimleri de kaybedecek.

Yorumlar

Popüler Yayınlar