EBEDİYEN TÜRKİYE!

Alp Ramazanoğlu |

Türkiye Devleti; 1077 yılında, Büyük Selçuklu İmparatorluğu’ndan bağımsızlığını ilan eden Selçuklu hanedanı mensubu Kutalmışoğlu Süleyman Şah tarafından kurulmuştur. Devlet, 1299 yılından itibaren Osmanlı hanedanına geçmiş, 1922 yılına kadar bu aile tarafından yönetilmiş, bir ‘Cihan İmparatorluğu’na dönüştürülmüştür.

19’uncu yüzyılda zayıflayan İmparatorluk Türkiyesi, 20’nci yüzyılda yıkılmanın eşiğine gelmiştir. Emperyalist güçlere karşı, 1919-1922 yılları arasında bağımsızlığını koruma mücadelesi veren Türkiye, Mustafa Kemal Paşa önderliğinde Kurtuluş Savaşı’nı kazanmış, 1923 yılında ‘ulus devlet’ modeliyle Cumhuriyet rejimine geçmiştir.

Başta İtalyanlar olmak üzere tüm Avrupa, 12’nci asırdan itibaren hem Anadolu Selçuklu’ya hem de Osmanlı’ya “Türkiye” demiş; haritalarda ve tarihi belgelerde bu isme yer vermiştir. Atatürk’ün ilan ettiği Cumhuriyet ise, Türkiye’yi resmî ad olarak kullanmıştır.

29 Ekim 1923; bir devletin kuruluşu değil, var olan devletin yönetim şeklini değiştirdiği tarihin adıdır.

1077 yılında kurulan 945 yaşındaki Türkiye Devleti’nin, Atatürk önderliğinde Cumhuriyet rejimine geçişinin 99’uncu yılı kutlu olsun! Ebediyen var ol Türkiye’m!

Yorumlar

Popüler Yayınlar