YAKLAŞAN SEÇİMLERİN PARAMETRELERİ

Alp Ramazanoğlu |

Türk siyasetinde 2018 seçimlerinde kurulan ittifaklar, bugüne kadar süregelse de 2023 seçimlerinin muğlaklığı, partilerin ortaklıklarını da kaygan bir zemine getirmiş durumda.

AK Parti, Cumhur İttifakı’ndaki ortağı MHP ile seçimleri kazanabileceğine eskisi kadar inanmıyor. İktidar partisi, 6’lı masada resmen olmasa da dışarıdan destek veren HDP’yi karşı bloktan yanına çekmeyi gözüne kestirdi. Ancak MHP lideri Bahçeli’nin tavrı buna engel olmuş durumda. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hemen ardından İYİ Parti’ye uzattığı zeytin dalı da Genel Başkan Meral Akşener tarafından geri çevrildi. 

AK Parti, şimdilik hamlelerinde istediğini alamadı. Fakat seçimler yaklaştıkça bu tablo değişebilir. Burada CHP’nin İYİ Parti-HDP arasında kurduğu hassas dengeyi kaybetmesi, iki partiden birinin Cumhur İttifakı’na kaymasına yol açabilir. Belki AK Parti, bu ihtimali göz önünde bulundurarak geleceğe yatırım yapıyor olabilir. 

MHP, 2019 tekrar seçimlerinde AK Parti’nin Öcalan hamlesindeki sessiz tutumunu 2023’te HDP’nin olası dışarıdan desteği karşısında da ortaya koyabilir. Çünkü genel kanaatin aksine MHP, kazanmak için ölçülü pragmatist politikaya tamam diyebilirken, İYİ Parti ‘ilkesel duruş’ bahanesiyle HDP’ye en başından beri kapıları kapalı tutuyor. HDP’nin seçimlerde özellikle olası ikinci turda Millet İttifakı’nı mı, Cumhur İttifakı’nı mı destekleyeceğinin ipuçları buradan geçiyor. 

Son seçim anketlerine bakıldığında muhalif kamuoyu araştırma şirketleri bile AK Parti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oylarını yükselttiğini, Cumhur İttifakı’nın da Millet İttifakı’nın önünde olduğunu gösteriyor. İktidar bloğunun buna rağmen genişleme arayışına girmesi, işi ne kadar sıkı tuttuklarının bir kanıtı. 

Muhalefetin birkaç ay öncesinde büründüğü ‘kesin kazanacağız’ rehaveti, yerini ‘yine mi kaybediyoruz’ endişesine bıraktı. 

Hükümet, enflasyonu kışın dizginleyebilirse sandığa favori girer. Tersi durumda avantaj muhalefete geçer. Bu şartlar altında seçim ortada, her şeye gebe ve kafa kafaya… Alınacak her bir oy ise ittifaklar açısından kritik önemde.

Yorumlar

Popüler Yayınlar