ARJANTİN’İN ŞAMPİYONLUĞUNDA BİR DÜNYA KUPASI

Alp Ramazanoğlu |

İlklerle dolu, heyecanı yüksek, müthiş mücadelelerin olduğu unutulmaz birçok maça sahne olan tarihi bir dünya kupasını geride bıraktık.

Turnuvanın sonbahar-kış döneminde yapılması ve Katar’ın ev sahipliğine ilişkin manipülatif iddiaların etkisiyle benim de aralarında bulunduğum çokça kişi 2022 Dünya Kupası’nın sönük geçeceğini düşünüyordu. Açılış töreni ve turnuva için yapılan kötü şarkılar, hepimizde böyle bir kanının güçlenmesine yol açtı.

TARTIŞILAN İKİ YASAK

Katar’da bazı takım kaptanlarının eşcinsel propagandasını içeren pazubandı takmasına izin verilmemesi çok tartışıldı. Yasak, batılı ülkelerde çok eleştirilirken diğer coğrafyalar kararı destekledi. Katar haklıydı. Uluslararası bir organizasyonda hele de bir futbol turnuvasında eşcinsel propagandasının ne alakası vardı. Bu lobi küresel çapta öylesine güçlü ki ‘hayır’ demek yürek istiyordu. Katar, eşcinsel lobisinin baskılarına karşı kararlı adımıyla azgın azınlığın tepkisini çekerken sessiz çoğunluğun desteğini kazandı. 

Bir diğer tartışılan karar alkol yasağıydı. Tribünlerde olaysız ve dostça izlenen maçların sebebi bu yasak olabilir miydi? Belki de evet. Mesela turnuvada İngiltere ve Galler ile temsil edilen Britanya tarafından yapılan açıklamada ilk defa bir dünya kupasında hiçbir Britanyalının gözaltına alınmadığı bildirildi.

SON DÖNEMİN EN ZEVKLİ DÜNYA KUPASI

Katar’ın dünya kupası ev sahipliğine ilişkin sorular ve şüpheler, saha dışındaki tartışmalar; maçların başlamasından kısa süre sonra kesildi. Çünkü grup aşamalarından itibaren sahada inanılmaz bir mücadele vardı. Kupada turlar bir bir geçilirken her maçın ardından son yılların en zevkli dünya kupasını izlediğimizi görüyorduk.

Almanya eşcinsel propagandasına destek vereceğiz derken sahada futbol oynamayı unuttu, gruplarda elendi. 

Turnuvanın mucize takımı Fas, favorilerden Belçika’yı gruplarda, İspanya’yı son 16 turunda, Portekiz’i çeyrek finalde eledi. Zihnimde bir Arjantin-Portekiz finali düşlerken, Ronaldo’nun hüzünlü biten öyküsü beni üzdü. 

Geldiği yeri sonuna kadar hak eden Fas ise yarı finale çıkarak bu başarıyı gösteren ilk Afrika ülkesi ve Türkiye’den sonra ikinci Müslüman ülke oldu.

2018’in dünya ikincisi Hırvatistan, Brezilya’yı penaltılarda geçerek son 4’e kalırken bir futbol ülkesi olduğunu yine gösterdi.

Fransa, çeyrek finalde İngiltere’yi saf dışı bırakıp yarı finalde Fas’ı geçerek finale çıktı. Arjantin ise Hollanda’yı çeyrek finalde, Hırvatistan’ı yarı finalde geçerek adını finale yazdırdı.

Üçüncülük maçında Fas’ı mağlup eden Hırvatistan 1998’in ardından bir kez daha dünya üçüncülüğüne ulaştı. Türkiye dahil pek çok ülkenin futbolda Hırvatları örnek alması gereken hususlar var.

Ve final, turnuvanın şanına yakışır cinsten tarihi bir maç olarak hafızalara kazındı. Messi’nin Arjantin’i, Mbappe’nin Fransa’sını; tükenmez mücadele içeren, her dakikasında ayrı hikaye barındıran muhteşem bir maçın ardından penaltılarla geçerek dünya şampiyonluğuna uzandı.

2018’in dünya şampiyonu olan Fransa, Mbappe liderliğindeki güçlü kadrosuyla yeni finaller göreceğinin işaretini verdi.

Messi’nin hikayesi dünya şampiyonluğu ile taçlandı. Messi, Kempes ve Maradona gibi Arjantin’i dünyanın zirvesine taşıdı. O artık kariyerinde şüpheye veya eleştiriye mahal bırakmayacak kusursuz bir dünya yıldızı olduğunu dosta düşmana kanıtladı. 

Ve Katar… Beklentilerin aksine çok iyi bir dünya kupası düzenlediler. Ama kupa töreninde Messi’ye Katar’ın yerel transparan kıyafeti ‘bişt’ giydirerek, olaylı başladıkları turnuvayı yine olaylı kapattılar.

Yorumlar

Popüler Yayınlar