14 MAYIS’TA SEÇİM ZAMANI

Alp Ramazanoğlu |

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçimlerin yenilenmesine ilişkin imzaladığı karar, Resmi Gazete’de yayımlandı. Türkiye, kesin olarak 14 Mayıs’ta cumhurbaşkanlığı seçimleri ve genel seçimler için sandık başına gidecek. 

Eğer cumhurbaşkanlığı seçimlerinde hiçbir aday ilk turda yüzde 50+1’lik çoğunluğu sağlayamazsa 28 Mayıs’ta en yüksek oyu alan iki aday arasında ikinci tur seçimleri yapılacak. 

Seçim yarışının Cumhur İttifakı’nın adayı AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Millet İttifakı’nın adayı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu arasında geçeceği aşikar. Her iki cenahtan bazı kimselerin iddia ettiği gibi seçimi kazanan aday büyük bir fark atamayacak, bıçak sırtı bir sonuç göreceğiz bence… Tıpkı 2017 Referandumu gibi 51-49 veya 52-48 gibi bir final olacak. 

Çünkü Erdoğan’ın kredisi, muhaliflerin tahmininin çok ötesinde Cumhur İttifakı seçmeninde gerçekten çok yüksek. Kılıçdaroğlu ise muhaliflerde ve Erdoğan’dan vazgeçebilmiş kesimlerde, iktidar yanlıların küçümseyişlerinin aksine bir umut yaratmış durumda. 

Seçim propagandası dönemi, büyük felaket yaşadığımız, on binlerce insanımızı kaybettiğimiz 6 Şubat Kahramanmaraş Depremleri nedeniyle eski seçimlere nazaran daha sessiz geçecektir. Ancak rekabet anlamında Cumhuriyet tarihimizin en iddialı seçimlerine gidiyoruz. 

Türkiye’de her seçim kritik derler ancak 2023 seçimleri gerçekten bugüne kadar ki en mühim seçim. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin devamı veya Parlamenter Sistem’e geçiş açısından bir viraj. Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında yapılması ve 2’nci yüzyılımızın ilk inşa sürecinin başlangıcı noktasında ise tam manasıyla bir kader seçimi.

21 yıllık iktidarın yorgunu Türkiye; ekonomik buhranı, toplumun bozulan psikolojisini, depremin yaralarını yine Erdoğan ile mi iyileştirmeyi deneyecek yoksa Kılıçdaroğlu ile değişim ve yenilik mi diyecek, en geç 28 Mayıs’ta göreceğiz. 

2018’de mevcut iktidarla ‘devam’ kararı, sadece 5 yılda Türkiye’ye ve Türk insanına devasa bedeller ödetti. Artık seçmen bu ağır faturaya karşı ‘değişim’ demeli ve muhalefete 21 yıl sonra şans vermelidir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar