KEMAL BEY’İN ADAYLIĞI

Alp Ramazanoğlu |

Türkiye, kesin olarak 14 Mayıs 2023’te Cumhurbaşkanı Seçimi ve Genel Seçimlere gidiyor.

İlk tur cumhurbaşkanı seçiminde yüzde 50+1’lik çoğunluk sağlanamazsa 28 Mayıs’ta en yüksek oyu alan iki aday arasında ikinci tur seçimleri yapılacak ve yüzde 50+1’e ulaşan aday cumhurbaşkanı olacak.

Altılı Masa’da sağlanan anlaşmayla Millet Ittifakı’nın cumhurbaşkanı adayı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu oldu.

Altılı Masa’da İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in, Kılıçdaroğlu’nun adaylığına itirazıyla patlak veren kriz İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın cumhurbaşkanı yardımcısı olmaları yönünde sağlanan anlaşmayla çözüldü.

Kılıçdaroğlu, muhalif kesimin genelinde aday olarak düşünülen ilk isim değildi. Birinci ve ikinci sıradaki tercihler Yavaş ve İmamoğlu’ydu. Ancak gelinen noktada Kılıçdaroğlu’nun adaylığı konusunda mutabakat sağlandı.

Muhalifler, eğer seçimleri kazanmak istiyorlarsa zaten yıpranmış olan Kılıçdaroğlu’nu daha da yıpratmamak adına adaylık tartışmasına girmemeli. 2014 Cumhurbaşkanı Seçimi’nde Ekmeleddin İhsanoğlu gibi bir adaya oy veren bir muhalifin Kemal Bey’in adaylığına olan itirazını sürdürmeye hakkı yok. 2014’te İslamcı İhsanoğlu’na içi sinip oy veren laik milliyetçi, Atatürkçü ve sosyal demokrat seçmen; kendi fikir dünyasına daha yakın olan Kılıçdaroğlu’nun adaylığında sandığa koşa koşa gitmelidir.

Millet Ittifakı’nın diğer bileşenleri arasında Saadet Partisi, Gelecek Partisi, DEVA Partisi gibi İslamcı partiler var. Demokrat Parti gibi merkez sağ parti var. Bu partilerin seçmenleri tatava yapmadan Kemal Bey’e oy veriyorsa; laik milliyetçi/Atatürkçü İYİ Parti seçmenlerinin, sosyal demokrat/Atatürkçü CHP seçmenlerinin sandığa küsmeye hakları yok.

Bu ifadelerim özellikle ikinci tur için geçerli. Muharrem İnce ve Sinan Oğan’ın adaylığı, seçimlerin ilk turda bitme olasılığını bitirdi. İlk turda muhalifler istediği adaya oy versin. Muhalifin muhalife baskısı saçmalığını sürdürmenin manası yok. Kim ikinci olursa zaten Erdoğan karşısında birleşme doğal olarak sağlanacak. İkinci turla ilgili spekülasyonlara kulak vermeden her iki turda da sandığa sabırla ve inatla sahip çıkılmalı.

Yorumlar

Popüler Yayınlar