2. TUR SEÇİMİNİ KİM KAZANMALI

Alp Ramazanoğlu | 

Türkiye, 28 Mayıs 2023 Pazar günü, tarihinde ilk kez Cumhurbaşkanı 2. Tur Seçimi için sandık başına gidiyor.

Yurt dışındaki vatandaşlar 20-24 Mayıs tarihleri arasında oylarını kullandı ve bu oylar, tüm ülkede 28 Mayıs saat 17.00’de başlayacak sayımlar için başkent Ankara’ya getirildi.

İlk turda oyların yüzde 49,52’sini alan Recep Tayyip Erdoğan ile 44,88’ini alan Kemal Kılıçdaroğlu ikinci turda yarışacak.

Birinci turda oyların yüzde 5,17’sini alan Sinan Oğan, ikinci turda Erdoğan’ı destekleyeceğini bildirdi. İlk tur seçimlerine 3 gün kala adaylıktan çekilen ve buna rağmen pusulada olması sebebiyle oyların yüzde 0,43’ünü alan Muharrem İnce ise tarafsızlığını açıkladı.

İlk turda Sinan Oğan’ı aday çıkaran Ata İttifakı ise Oğan’dan ayrışarak ikinci turda Kemal Kılıçdaroğlu’na destek çağrısı yaptı.

Kılıçdaroğlu, Ata İttifakı’nın ana bileşeni Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ ile vatanın bölünmez bütünlüğü, terörle etkin mücadele, terörle iltisaklı belediyelerde kayyum uygulamasının hukuki zeminde devamı ile sığınmacı ve kaçakların ülkelerine gönderilmeleri hususlarında protokol imzaladı. Erdoğan’a destek açıklayan Sinan Oğan’ın Özdağ ile paralellik gösteren talepleri ise sadece sözlü bir anlaşmayla sınırlı kaldı.

Türk halkı bu yönlendirmeler ışığında pazar günü iki adaydan birini seçecek.

Seçim sürecinin ikinci turu sanki farklı bir seçim atmosferinde geçti. Bilhassa Kılıçdaroğlu, ilk tura damga vuran Türkçü oyları alabilmek için milliyetçi bir söylem kullanmaya başladı. Zaten Kemal Bey’in ilk turda gayet başarılı yürüttüğü kampanya sürecinin tek eksik noktası buydu.

Kılıçdaroğlu bir bütün olarak; Atatürkçüsünden, sosyalistine, seküler milliyetçisinden Kürt hareketine, sosyal demokratından, muhafazakarına kadar yenilik ve değişim talebinde olan herkesi çevresinde toplamayı başardı.

Erdoğan ise ilk turdaki politikasını sürdürerek TBMM’de çoğunluğu elde etmiş olmanın avantajını cebine koyup, güvenlik ve istikrar isteyen vatandaşların değişmez adresi oldu.

İlk turu ve ikinci turuyla aylar süren yoğun seçim maratonunun sonuna geliyoruz. Pazar günü Türkiye bir karar verecek. Ya yenilik ve değişim diyecek ya da güvenlik ve istikrarı seçecek.

Benim gönlüm ve oyum ilk turda olduğu gibi “daha iyi bir Türkiye mümkün olur mu?” ümidiyle Kılıçdaroğlu’ndan yana.

Seçimin sonucu ne olursa olsun ülkemiz ve milletimiz için hayırlar getirsin.

Yorumlar

Popüler Yayınlar