HAYDİ İLK KEZ 2. TURA

Alp Ramazanoğlu | 

Türk halkı, 14 Mayıs’ta sandığa gitti, Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri’nde oyunu kullandı.

Cumhurbaşkanı seçiminde Recep Tayyip Erdoğan yüzde 49.5, Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 44.9, Sinan Oğan yüzde 5.2 ve adaylıktan seçime sadece iki gün kala çekildiği için ismi oy pusulasından çıkarılamayan Muharrem İnce 0.4 oy aldı.

Türkiye, hiçbir adayın seçilme barajı olan yüzde 50+1’e ulaşamadığı bu sonuçlarla, tarihinde ilk kez ikinci tur cumhurbaşkanı seçimi yapacak. Seçimler yasaya göre ilk seçimden iki hafta sonra pazar günü ilk iki sırayı alan adaylar Erdoğan ile Kılıçdaroğlu arasında gerçekleşecek.

Cumhurbaşkanı, halk tarafından ilk kez 2014’te ülkede parlamenter sistem geçerliyken seçildi. 2018’deki cumhurbaşkanı seçimi ise ilk defa cumhurbaşkanlığı sistemi çerçevesinde yapıldı. Recep Tayyip Erdoğan 2014’te parlamenter sistemin, 2018’de ise cumhurbaşkanlığı sisteminin halk tarafından ilk turda seçilen cumhurbaşkanı olma başarısını göstermişti. 2023 ise 2. tur deneyimi açısından yeni bir heyecana sahne olacak.

2. turun kilit ismi şüphesiz ilk turda yüzde 5.2 oy alarak önemli bir başarı kazanan Sinan Oğan olacak. Oğan’ın işaret edeceği aday 2. turda önemli bir avantaj elde edecek. Burada kritik olan konu ise Oğan’ın desteklediği adaya Oğan seçmenlerinin yönelim gösterip göstermeyeceği… Seküler milliyetçi bir siyasetçi olan Sinan Oğan’ın seçmen tabanı blok hakinde bir adaya oy vermeyecektir. Çünkü bu kitlenin kimi Erdoğan’a daha yakın kimi ise Kılıçdaroğlu’na teveccüh gösteriyor. Bu durum ise seçilmek için sadece yarım puandan biraz fazla oya ihtiyacı olan Erdoğan’a yarıyor.

44.9 ile ilk turu tamamlayan Kılıçdaroğlu’nun, 2. turda seçilmek için Oğan ve İnce seçmenlerinin tamamına yakınının oyunu alması gerekiyor. Tabii bir de ilk turda kendisine oy veren ama seçim sonuçları nedeniyle motivasyonunu yitirmiş seçmenlerini de eksiksiz yeniden sandığa taşımalı.

Cumhur İttifakı’nın TBMM’de çoğunluğu sağlaması da Millet İttifakı adayı Kılıçdaroğlu için önemli bir dezavantaj. Siyasi krizlerden çok çekmiş ve bu nedenle yönetimsel çok sesliliğe mesafeli olan Türk halkı, Meclis’i Cumhur İttifakı’na verdikten sonra Cumhurbaşkanlığı’nı muhalafet adayına verip, yönetim krizlerine gebe bir 5 yılın temellerini atar mı emin değilim. Kemal Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanı olup, Cumhur İttifakı’nın çoğunluğunda olan bir Meclis yapısıyla Türkiye erken seçime gitmek zorunda kalacaktır. 

Kanaatimce Türk halkı böyle bir senaryoya izin vermeyecek, 28 Mayıs’taki 2. tur seçimlerinde Erdoğan’ı yeniden cumhurbaşkanı seçerek ‘yönetimde birlik’ kuralını uygulayacaktır.

Benim 14 Mayıs Seçimlerindeki tabloyu gördükten sonra ikinci turda Cumhurbaşkanı’nın değişeceğine dair bir beklentim kalmadı. Ancak Türkiye tarihinde bir ilk olan Cumhurbaşkanı 2. tur seçimine katılıp oyumu vereceğim.

Hangi siyasi görüşten olursanız olun, bilhassa ilk tur sonuçlarına üzülüp sandığa küsmeyin. Aynı irade ve aynı kararlılıkla oyunuzu kullanın ve Türkiye tarihinde ilk olan bu seçimlerin bir parçası olun.

O halde haydi, hep birlikte ilk kez 2. tura…

Yorumlar

Popüler Yayınlar