DISNEY’E ATATÜRK ÇARPTI

Alp Ramazanoğlu | 

Disney Plus’ın (Disney+) Atatürk dizisini yayınlamaktan vazgeçmesi, Türkiye’de büyük öfke yarattı. Dizinin bir bölümü Disney’in bünyesindeki Fox TV’de, diğer iki bölümü ise farklı tarihlerde sinemalarda ve maalesef sadece Türkiye’de gösterilecek.

Dizi, Disney Plus’ta yayınlansaydı tüm dünyada aynı anda gösterilen uluslararası bir yapım olacaktı. Uluslararası bir Atatürk filmi, Türk sinemasının onlarca yıllık hayaliydi ve Disney Plus sayesinde bu hayal gerçekleşecekti. Ama koskoca platform; Türk düşmanı, tarih cahili Ermeni diasporasının baskısına boyun eğdi. Akılla bağdaşmayan bu haksız karar sonrası Ermeni lobilerinin sosyal medya hesaplarında adice sevinç çığlıkları atıldı. Açıkça “bu kararı biz aldırttık” dediler.

Türk milletine soykırım iftirasında bulunan bu Ermeni güruhu; zaten çarpıttıkları tarihi biraz daha yalanla doldurarak sözde soykırımın sorumluları arasında Atatürk’ü de göstermek istiyor. Soykırıma uğradıklarını iddia ettikleri 1915 yılında Atatürk, Çanakkale’de kurmay albaydı. Talat Paşa, Enver Paşa ve Cemal Paşa gibi büyük kahramanlarımızın dirayetiyle alınan son derece haklı tehcir kararında ne yetkisi ne de etkisi vardı.

Ama Disney, bu Ermeni iftirasına teslim oldu. Disney’in son senelerde neden batmakta olduğunu, sürekli zarar açıkladığını da anlamış olduk. Müfteri bir lobinin akılla ve tarihi gerçekle bağdaşmayan talebine ‘tamam’ diyen bir yönetim anlayışıyla değil bir medya şirketi, bakkal dahi yönetilemez. Daha da beter olsunlar.

Bir parantez de Atatürk denince mangalda kül bırakmayan gardırop Atatürkçülerine açalım. Disney’in bu haksız kararına Atatürk’ün kurucu lideri olduğu CHP’den, kendisini Atatürkçü olarak tanımlayan diğer siyasilerden, gazetecilerden ve sanatçılardan beklenen tonda sert tepkiler gelmedi. Özellikle bu sanat sepet tayfasının pek çoğu ‘ölü taklidi’ yaptı; bazıları salağa yatan açıklamalar yaparak kendilerini daha da rezil etti.

Atatürk’ü savunmak bile AK Parti’ye ve destekçilerine düştü. Bu beceriksiz muhalefet ve samimiyetsiz sanat tayfası Atatürkçülüğü bile iktidara kaptırdı. Yıllar boyu buldukları her fırsatta Atatürk’e hakaret eden kesimin Disney kararı sonrası Atatürkçü kesilmelerini elbette inandırıcı ve samimi bulmuyorum. Ancak ömürlerinde bir kez bile olsun Atatürk paydasında saf tutabilmeleri kendileri açısından büyük kazanç.

Disney Plus’ın Atatürk dizisi kararına asıl tepkiyi büyük Türk milleti gösterdi. Platform kısa sürede milyonlarca abone kaybetti. Millet, Atatürk’ün ‘kırmızı çizgi’ olduğunu dosta düşmana bir kez daha hatırlattı. Disney’e Atatürk çarptı.

Yorumlar

Popüler Yayınlar