CUMHURİYETİMİZ 100 YAŞINDA!

Alp Ramazanoğlu | 

1077 yılında, Selçuklu hanedanından Kutalmışoğlu Süleyman Şah, Büyük Selçuklu İmparatorluğu’ndan ayrılarak Anadolu’da bağımsız bir Türk devleti kurdu. Böylece Türkiye Devleti tarih sahnesine çıktı. Devletimiz, 1308’e kadar Selçuklu hanedanı tarafından yönetildi. 

1299’da bir Selçuklu uçbeyi olarak tarih sahnesine çıkan Osmanlı ailesi Anadolu’daki siyasi birliği kendi egemenliğinde sağlayarak Selçuklulardan sonra Türkiye Devleti’ni yöneten hanedan oldu. Osmanlı, 1299’dan 1922 yılına kadar önce Anadolu ardından sırasıyla Balkanlar, Orta ve Doğu Avrupa, Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Kafkasya’ya hakim oldu. Bu dönemde bir imparatorluğa dönüşen Türkiye Devleti, 15 ila 17’nci yüzyıllar içinde rakipsiz bir dünya gücü haline geldi. 18’inci yüzyıldan başlayarak zayıflayan ve geri çekilen Türkiye, 20’nci yüzyıla gelindiğindeyse anavatanı Anadolu’yu bile kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. 

Mustafa Kemal Paşa önderliğinde varlık-yokluk mücadelesi veren Türk milleti, yedi düvel ve onların taşeronlarıyla giriştiği Kurtuluş Savaşı’nı kazandı. 

Mustafa Kemal Atatürk, Türkiye Devleti için hanedanlar devrinin sona erdiğine inanıyordu. Ona göre devletin rejimi değişmeli ve cumhuriyet kurulmalıydı. 28 Ekim gecesi “Efendiler, yarın cumhuriyeti ilan edeceğiz” dedi. 29 Ekim 1923’te Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), onun liderliğinde cumhuriyeti ilan etti. 

Şimdi aradan tam bir asır geçti. Türk milleti olarak bizi bugünlere taşıyan şanlı tarihimizle ne kadar iftihar etsek az. 946 senelik devletimiz; ve artık 100 yaşında Cumhuriyetimiz var. Kutlu olsun!

Yorumlar

Popüler Yayınlar