2’NCİ YÜZYILA YENİ GENEL BAŞKAN

Alp Ramazanoğlu | 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Türkiye’nin 2’nci yüzyılına genel başkan değişimiyle başladı. ‘Yeni bir liderle’ diyemiyorum çünkü CHP’de önceki Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, hiçbir zaman bir lider olamadı. 2 oy farkla 2’nci tura kalan 38’inci Olağan Kurultayı’nda yeni Genel Başkan seçilen Özgür Özel de tıpkı Kılıçdaroğlu gibi ‘liderlik vasfı’ taşıyan bir siyasi değil. Maalesef CHP’de Deniz Baykal sonrası başlayan liderlik krizi, günümüz itibarıyla devam ediyor. Özgür Özel, atacağı adımlarla bu tabloyu tersine çevirebilir. Çok da karamsar olmamak lazım.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu ise doğal bir lider olarak öne çıkıyor. Ancak belediye başkanlığı görevi İmamoğlu’nun CHP’nin başına geçmesini engelledi. Zira İmamoğlu, Özel yerine aday olup seçilseydi, yasa gereği belediye başkanları siyasi parti lideri olamayacağı için görevi düşecekti. Bu da İBB meclis çoğunluğunu elinde bulunduran AK Parti’nin belediye başkanlığını alması demek olacaktı. Özel’in büyük bir şansla önünü açan da İmamoğlu’nun bu açmazı oldu.

Türk demokrasisinin zor günlerden geçtiği bir dönemde CHP’li delegelerin parti içi demokrasiyi işleterek Kılıçdaroğlu’nu göndermesi, gelecek adına ümit verdi. Çünkü Kılıçdaroğlu, ilk kez favori çıkılan ve kaybetmenin çok zor olduğu 14-28 Mayıs 2023 seçimlerini kaybetmişti. Muhalif tabandan gelen istifa talebini kulaklarını tıkaması bardağı taşıran son damla oldu. İstifa etmek şöyle dursun bir de kurultayda aday oldu.

Delegeler tabandan gelen değişim sesine kulak tıkayıp yine Kemal bey ile devam etseydi CHP, yerel seçimlerde elinde bulundurduğu pek çok büyükşehri ve il belediyesini kaybedecekti. İl Genel Meclisi oylarında ise belki de ikinciliği İYİ Parti’ye kaptıracak, ana muhalefet partisi olma vasfını yitirecekti.

Muharrem İnce’nin, “CHP’de bu delege yapısıyla Atatürk gelse Kılıçdaroğlu karşısında seçilemez” sözü de Özgür Özel’in genel başkanlığı almasıyla boşa çıkmış oldu. CHP Genel Merkezi’nin Kılıçdaroğlu lehindeki olağanca baskısına rağmen tabanı dinleyerek değişimi gerçekleştiren delegeler, CHP’yi uçurumun kenarından çekip aldı.

Değişim her zaman iyi gelmeyebilir ama mutlaka dinamizm getirir. 13 senelik Kılıçdaroğlu döneminde peş peşe aldığı seçim hezimetlerinden sonra vitrinini değiştiren CHP, Özgür Özel yönetiminde 2024 Yerel Seçimleri ile 2028 Cumhurbaşkanlığı ve Genel Seçimleri için bir şansı hak ediyor.

CHP, 2028’e Özgür Özel genel başkanlığında Ekrem İmamoğlu cumhurbaşkanı adaylığında girer, eski sistemdeki gibi “partisiz ve tarafsız cumhurbaşkanı” vurgusunu öne çıkarırsa; partide yaşanan değişimi tüm Türkiye’ye yayabilir. 

MİNNETLE…

Bugün Cumhuriyetimizin ve yazıma konu olan CHP'nin kurucusu büyük önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ölümünün 85’inci yıl dönümü. Türk milleti olarak ebedi liderimizi saygı, sevgi ve minnetle anıyoruz.

Yorumlar

Popüler Yayınlar