TÜRKİYE O SAVAŞ UÇAĞINI ALMALI

Alp Ramazanoğlu | 

Savunma sanayisinde son yıllarda muhteşem atılımlar yapan Türkiye’nin bu alandaki en iddialı ve en büyük projesi KAAN. Yapım aşaması devam eden yerli savaş uçağımız KAAN’ı büyük bir heyecan ve gururla bekliyoruz. Ancak ülkemiz, proje tamamlanana kadar geçecek sürede son bir yabancı savaş uçağı alımı yapmak zorunda. Çünkü Türk Silahlı Kuvvetleri’nin gözbebeği olan Türk Hava Kuvvetleri’ne 20 seneyi aşan süredir tek bir yeni savaş uçağı alınamadı. Rakip ülkeler savaş uçağı envanterlerine yenilerini eklerken Türkiye maalesef bu konuda zaaf içinde kaldı. 

KAAN

İlk etapta ülkemizin de üretici ortağı olduğu 5’inci nesil savaş uçağı olan F-35 projesinin tamamlanması beklendi. Bu uçaklar Türk Hava Kuvvetleri’ni modern koşullara göre donatacaktı. Dikey iniş kalkış yapabilen F-35B serisi sayesinde ise en büyük savaş gemimiz TCG Anadolu bir uçak gemisi işlevi görecekti; ancak olmadı. Türkiye, Rusya yapımı S-400 hava savunma füze sistemi alması yüzünden F-35 projesinden çıkarıldı. 

F-35

Proje kapsamında Türkiye, ABD’ye kısmi ön ödeme yapmıştı. Devlet, hem bu parayı kurtarabilmek hem de ordunun zaten alışık olduğu uçaklardan devam etmesi için 4,5’inci nesil savaş uçağı olan F-16 Block 70 almak istedi. Bu kapsamda 40 adet yeni F-16 Block 70 alınacak, elimizdeki 80 adet F-16 Block 50 ise modernize edilerek Block 70’e yükseltilecekti. Üstelik ABD hükümeti de bu alışverişin yapılmasında istekli olduğunu söylüyordu. Lakin bu kez de önümüze İsveç’in NATO üyeliği şartı çıkarıldı. Türkiye, tıpkı S-400 inadıyla F-35’lerden olduğu gibi “İsveç’i NATO’ya sokmama” ısrarıyla F-16 Block 70’leri alamıyor. ABD başta olmak üzere Almanya, Belçika gibi birçok sözde NATO müttefikimiz, terör örgütü PKK’ya destek verirken İsveç’i bu sebeple veto edip yeni F-16’lardan olmak ne derece mantıklı, cevabını siz okuyucularıma bırakıyorum. Umarım tablo ülkemiz lehine değişir. 

F-35B

Şimdi Türkiye; Almanya, Britanya, İtalya ve İspanya ortak yapımı Eurofighter Typhoon savaş uçaklarından 40 adet almak istediğini bildirdi. Ortaklardan Almanya yüzde 33’lük hisseye sahip ve bu uçakları Türkiye’ye vermek istemiyor. Bu da satışın önündeki tek ama belirleyici engel. Almanya dışında diğer ortaklardan Britanya’nın yüzde 33, İtalya’nın yüzde 21 ve İspanya’nın yüzde 13 hissesi bulunuyor. Bu üç ülkenin Türkiye’ye Typhoon satışı konusunda istekli olduğu biliniyor. 

Eurofighter Typhoon

Geçtiğimiz günlerde Almanya’yı ziyaret eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yaptığı açıklamada Eurofighter’a “Türkiye olarak mecbur olmadıklarını” söylemişti. Burada akla Rusya yapımı 4,5’inci nesil Su-35 veya projesi yeni tamamlanan 5’inci nesil Su-57 geliyor. Su-57 savaş uçağı, Rus ordusuna henüz az sayıda teslim edilmişken, bu uçakların acil ihtiyaç sahibi Türkiye’ye hemen satılması zor. Su-35 ise kısa vadede mümkün görünüyor. 

Su-35

Türkiye S-400 füzelerini ABD ve diğer NATO üyelerinin karşı çıkmasına rağmen kendi isteği ve inadıyla almıştı. Ama şimdi hem F-16 hem de Eurofighter örneğinde gördüğümüz gibi Türkiye, Rus savaş uçağı almaya itiliyor. Bu alışveriş gerçekleştiğinde hiçbir Batılı ülke ağlamasın. Zira S-400’de olduğu gibi onları ucundan kıyısından haklı çıkarabilecek tek bir argümanları yok. 

Su-57

5’inci nesil yerli savaş uçağımız KAAN, tamamlanıp ordumuza teslim edilene kadar geçecek sürede mutlaka yeni savaş uçaklarına ihtiyacımız var. Devletimiz bu ihtiyacı karşılamak için net bir irade ortaya koyuyor. F-16 Block 70, Eurofighter Typhoon veya Su-35 savaş uçaklarından mümkün olan birini mutlaka alacaktır. 

F-16 Block 70

TERCİHİMİZ F-16 BLOCK 70 OLMALI 

Benim gönlüm F-16 Block 70’ten yana. Halihazırda bu uçakların üretici ortaklarından biriyiz. Savaş pilotlarımız bu uçaklara alışık ve başarıyla operasyonlar düzenliyor. Dolayısıyla eğitim maliyetleri yok denecek kadar az olacak. Anlaşmaya göre ABD’ye F-35 projesi içerisindeyken ödediğimiz 1,4 milyar dolarlık peşinatı yeni F-16’ların alımında kullanacağız. Bu da maliyet açısından büyük avantaj. Ayrıca F-16’lar, 90 milyon dolar değerindeki Eurofighter’a göre 18-20 milyon dolarlık maliyetiyle yaklaşık 5 kat daha ucuz. Performans olarak ise Eurofighter’tan çok farklı değil, belli noktalarda üstünlükleri belli noktarda dezavantajları var. Su-35 veya Su-57 zaten NATO üretimi olmadığı için alınması düşünülmemeli. 

Umarım Türkiye ile ABD anlaşır, F-16 Block 70’ler Türk Hava Kuvvetleri’ne kazandırılır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar