TÜRK FUTBOLUNA YUMRUK!

Alp Ramazanoğlu |

Türkiye’de futbol gündemi 1-1 biten Ankaragücü-Rizespor maçıyla deprem etkisi yaşadı. Maçın bitiş düdüğünün hemen ardından Ankaragücü Başkanı Faruk Koca, hakem Halil Umut Meler’e yumruk attı. Aldığı darbeyle düşen Meler’e yerde tekmeler atıldı. Saldırının failleri olan başkan ve 2 kişi tutuklansa da feci görüntüler, Türk futbol tarihine kara bir leke olarak geçti.

Saldırı sonrası hakemler bu haftaki maçlara çıkmayacaklarını açıkladı. Olağanüstü toplanan TFF ise ligleri süresiz erteledi. Tarihimizin en büyük felaketi olan 6 Şubat Depremleri’nden sonra bile başlayan ligimiz, böyle bir saldırı sonrası elbette devam edecek. TFF’nin kararı, kamuoyunda oluşan infial sonrası “gaz alma” hareketinden başka bir şey değil.

Perşembenin gelişi çarşambadan belliydi. Yeşil sahada dün yaşanan şiddet, hakemlerin istisnasız her kulübün canını yakan, neredeyse kasıtlı olduğu algısı yaratan hatalı kararları; kulüp başkanları ve yöneticilerinin ise maksadı aşan sertlikteki açıklamaları sonucu patladı. Ne hakem camiası özeleştiri yapıp, daha az hatalı maçlar yönetmeyi başarabildi ne de kulüp yönetimleri kendi başarısızlıklarını unutturmak için hakemleri birincil hedef haline getirmekten vazgeçti…

Sonuç olarak dünyaya rezil olduk. İnternet haber siteleri ve gazete manşetlerinde, radyo ve televizyon haberlerinde,  “FIFA kokartlı Türkiye’nin en iyi hakemi, kulüp başkanı tarafından darp edildi” haberleriyle gündem olduk. İtalya ile birlikte EURO 2032’nin ev sahibi olan Türkiye için bu skandal haber, maalesef imajımıza büyük zarar verdi. 

Böyle bir olayın bir daha yaşanmaması için faillerin cezalandırılması yetmez. Bu olaydan sonra Türk futbolunun tüm paydaşları, kendi üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getirmeli. Gergin ve kavgalı futbol iklimini sakinleştirecek, düşmanlığı değil rekabeti öne çıkaracak önlemler almalı. Hakemler, dün mağdur taraf olsalar da genel anlamdaki sorumluluklarından kaçamazlar. Tartışmalı kararları sebebiyle sahadaki futboldan çok hakemlerin konuşulduğu günler geride kalmalı artık.

Yorumlar

Popüler Yayınlar