NÜFUS ARTIŞINDA REKOR DÜŞÜŞ ALARMI

Alp Ramazanoğlu | 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Türkiye’nin 2023 yılı nüfusunu açıkladı. Geçtiğimiz sene nüfusumuz sadece 92 bin 824 kişi arttı ve 85 milyon 372 bin 377’ye ulaştı. Bu, ülke tarihinin en düşük yıllık nüfus artışı olarak kayıtlara geçti. Nüfus artış hızı da binde 1,1’e gerileyerek yine olumsuz anlamda rekor kırdı. 

Nüfus artışının alarm verici şekilde azalmasında ağır ekonomik kriz nedeniyle çocuk sahibi olmanın getirdiği maddi yükün artması ve aynı sebeplerle evlenme ve düğün yapmanın zorlaşması etkili oldu. Tarihimizin en büyük felaketi olan 6 Şubat Kahramanmaraş Depremlerindeki yüksek can kaybı da, tabloyu önemli derecede etkiledi. 

TÜİK verilerine göre depremden etkilenen 11 ilin toplam nüfusu vefat edenler ve göçenler dahil 220 bin 450 kişi azaldı. İstanbul’un nüfusu ise rekor bir azalış gösterdi ve tek başına 11 depremzede ili geride bıraktı. İstanbul’da nüfus, 252 bin 27 kişi azalarak 15 milyon 655 bin 924’e geriledi. 

Şehirler özelinde nüfusun artması veya azalması, farklı etkiler yaratabilir. Örneğin İstanbul nüfusunun azalması, artmasının aksine olumlu bir gelişmedir. Nüfus yoğunluğu İstanbul gibi doygunluğa ulaşmamış şehirler için (ülkemizin 80 ilini bu kategoriye alabiliriz) nüfus kaybı arzu edilen bir veri değildir. 

Söz konusu bir ülkenin tamamı olduğunda, bırakın nüfus kaybını, nüfus artışının düşmesi bile önlem alınması gereken riskler içerir. Türkiye maalesef son yıllarda nüfus artış hızının düştüğü ülkeler arasında yer alıyor. Önlem alınmazsa bir sonraki aşamada, Avrupa ülkeleri gibi nüfus kaybedeceğiz ve bunu yabancı göçlerle telafi etmek zorunda kalacağız. 

2023 nüfus verilerinde görülen “alarm” ciddiye alınmalı. Devlet, 1. ve 2. Dünya Savaşı sonrası dönemlerde olduğu gibi çocuk yapmayı teşvik etmeli ve istisnasız her aileye çocuk yardımı sağlamalı. Yoksa azalan nüfus, bir nesil sonra karşımıza “beka meselesi” olarak çıkacaktır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar